Следвайте ни

Медици зарадваха 98-годишна пациентка за рождения й ден

viber icon

Един по-различен рожден ден отпразнува Димитрия Мишлакова от Пазарджик. Тя навърши днес 98 години, а за да я зарадват, от Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ-Пазарджик, я изненадаха в болничното легло с торта и цветя.
Възрастната жена е приета на 25 януари в много тежко състояние, след като паднала. Тя постъпва в Ортопедично отделение неадекватна, неориентирана и с фрактури. При прегледа, който началникът на отделението д-р Иво Тодоров и прави установява лошо счупване на левия крак в долната третина на бедрото с голям брой фрагменти, което е силно раздробено, и то на фона на много тежка остеопороза. Оказва се, че тя има и придружаващо счупване на шийката на бедрото, което не е лекувано.
Д-р Тодоров сформира екип, който след обсъждане на случая взима решение да бъде извършена операция като се използва модерната миниинвазивна методика със заключена плака. Операцията започва около 16 часа и продължава повече от 2 часа. Извършва я началникът на отделението д-р Тодоров в екип с д-р Борис Маринков, д-р Димитър Иванов, операционна сестра Таня Александрова и анестезиологична сестра Спаска Петрова.
Преди операцията заради напредналата възраст на пациентката и ниски стойности на хемоглобина се налага и кръвопреливане.
„Операцията премина без усложнения и проблеми, въпреки притесненията, които имахме. Приложихме миниинвазивна методика, защото е по-малко рискова при такъв възрастен пациент и кръвозагубата е по-малка. Сложността на операцията произтече повече от вида на фрактурата, многото счупвания на крака и остеопорозата. Следоперативният период преминава спокойно. Няма проблем с раната. Общото състояние на жената се подобрява благодарение на адекватната рехабилитация и грижите за нея в отделението. Към момента е добре. Другият вариант освен оперативна интервенция беше гипсиране от кръста надолу на тялото, което няма как да бъде приложено при такъв възрастен пациент“, обясни началникът на ортопедично отделение д-р Иво Тодоров.
След като разбират, че по време на престоя и в отделението Димитрия Мишлакова ще има рожден ден лекарите, медицинските сестри и санитарите решават да го отпразнуват с нея и да я изненадат с торта.
Екипът на Отделението по ортопедия и травматология пожелава на баба Димитрия да се възстанови и да проходи.
„Нека бъде жива и здрава и да празнува 100-годишен юбилей със своите близки, а не в болница“, пожелаха лекарите на Димитрия Мишлакова, която е един от най-възрастните пациенти на отделението в цялата му история.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Трафик

Трафик

28.01.2021 | 17:47

Дълбок поклон на целия екип!!! Бъде здрави и продължавайте да сте наистина достойни български медици... Да ни лекуват и да ни радвате със загриженост и уважение!!!! Имаме нужда от Вас!!!! Дълбок поклон!!! А ние от своя страна трябва да ви отговарям също с уважение и достойно отношение което заслужава те безспорно!!! Бъдете здрави достойни български медици лекари сестри санитарни болничен персонал.... Благодарим, че ви има! Вие изнесохте на собствен гръб и продължавате да носите тежкото бреме на това трудно време, без да жалбите труд сили и умора.... Лишихте себе си и семействата си зсради нас!!!! ЗАПЛАТИТЕ ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ 100%.... ТОВА НЕ Е ЛЕГА ДА 100%...АБСОЛЮТНО ЗАСЛУЖЕНО...... За какви заслуги увеличават на разни чути и не чути агенции пълни с клати.. Бурници, и на учителите които на практика се занимават вече втора година с о. На низъм.... Защо им увеличиха заплатите след като функциите им изпълняват родителите...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай