32
Следвайте ни

Медици взеха стволови клетки от новородено

viber icon

В МБАЛ- ВЕЛИНГРАД бе извършено вземане на стволови клетки от кръв и тъкан от пъпна връв на новородено, съобщиха от лечебното заведение. Манипулацията се прави за втора поредна година от екип в състав: д-р Здравко Жерев - началник АГО, д-р Илонка Читакова- акушер- гинеколог, Румяна Гълъбова- акушерка, д-р Харби Хания- педиатър.

Стволовите клетки сега са взети при секцио, извършено на 18 ноември. Малката госпожица е родена с мерки 1770 г и 44 см, а щастливата майка е Сузана Холянова, на 29 години от гр. Ракитово. Д-р Здравко Жерев е единственият лекар на територията на община Велинград, който извършва тази манипулация. Взетите стволови клетки се изпращат за съхранение в тъканна банка.

Банкирането на стволови клетки е една потенциална животоспасяваща възможност не само за бебето, но и за неговите роднини в семейството. Съхранението на стволови клетки предлага нови възможности за решаването на неразрешими до този момент здравословни проблеми. Стволовите клетки са в основата на бъдещето, затова всяка жена, на която предстои раждане може да обсъди този въпрос с нашите АГО-специалисти - поясняват от лечебното заведение, като допълват, че родителите сами трябва да изберат тъканна банка и да сключат договор с нея.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?