Следвайте ни

Медици от Велинград искат среща с иституциите и ясни правила за COVID

viber icon

Медици от общинската болница във Велинград, които подадоха колективна оставка с протестно писмо до медиите, настояват за среща с институции от сферата на здравеопазването и по-ясни правила за обклужването на пациенти с новия коронавирус. 

Припомняме, че напрежението се взриви в сряда, когато в обособеното КОВИД отделение при пет места бяха настанени 7 пациенти, някои от които - в нелеко състояние. То изисква 24-часово обгрижване, което не е лесно да им се осигури при недостатъчния персонал. Същевременно заради увеличаване броя на заболелите в родопските общини от екипа се иска да увеличи леглата за заразени с КОВИД.

Едно от исканията е за ясен регламент при какви обстоятелства такива болни може да се пренасочват към по-високоспециализирани клиники.

Работещи в МБАЛ-Велинград твърдят, че базата на болницата, строена в средата на миналия век, не позволява дори разделяне на потоците от хора, за да се избегне разпространение на заразата. Във Вътрешното отделение, където е специализираният сектор, санитарният възел е един и се ползва от всички пациенти. Категорични са, че ситуацията поставя в риск от заразяване целия град, както и туристите в него.

На фона на това получават разнопосочни и дори взаимно изключващи се инструкции как да процедират с пациенти с коронавирус.

За момента няма депозирани оставки от служители по реда на Кодакса на труда. Утре предстои среща със председателя на ОбС-Велинград, тъй като болницата е общинска, а след това синдикатите ще решат как да постъпят.  

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?