Следвайте ни

Медиатори отменят учителите в обиколките из ромските махали

Образователни медиатори ще отменят преподавателите в задължението им да обхождат ромските махали и да осигуряват присъствието на децата в клас. Това е основната задача на новите служители в просветната сфера, които ще са част от школските екипи от предстоящата учебна година. Всички детски и учебни заведения, чиято работа е свързана с малцинствата, са обявили, че търсят и такива кадри.

Те ще се осигуряват по програма на Министерството на образованието, откъдето се осигуряват и възнагражденията им. Така на практика няма на натоварват училищните бюджети, а същевременно ще са неоценим помощник на класните ръководители и екипите за обхват, коментира Веско Чавдаров, директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Пазарджик.

Сред задачите на образователните посредници ще са да улесняват работата с деца, които не посещават редовно занятия или не знаят добре български. Освен това ще ги мотивират да продължават обучението си в гимназии, а по възможност – и в университети.

Поддходящи за медиатори са не само педагози, но и всякакви хора, които имат пряк контакт с хората от махалите и се ползват с доверието им, обясни още Чавдаров. Това може да са социални работници, ромски лидери, общественици – изисква се обаче да имат поне средно образование. Може с тази задача да се наеме и преподавател от даденото учебно заведение, стига да има нужното влияние сред ромите.

Засега по програмата ще се дава минималната работна заплата, но има опция в края на годината възнаграждението да бъде увеличено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?