Следвайте ни

Майки на деца с аутизъм: Върнете ни правото да ходим в парка!

Карантината съсипва постигнатия с дългогодишна работа прогрес, казват родители

viber icon

Майки на деца с аутизъм молят хората от властта да преразгледат мерките за социална изолация и да разрешат на хората с психични проблеми да посещават парковете. На пръв поглед това звучи като каприз, но съвсем не е така. За никого не е лесно да стои между четири стени, но за хора с чувствителна психика е още по-мъчително. При много от малчуганите с аутизъм пък има и хиперактивност, а неизразходването на излишната енергия ги прави агресивни, на моменти дори изпадат в истерия.

Точно такъв случай става повод родители да повдигнат темата и да поискат облекчаване на крайните мерки срещу коронавируса. Майка на 9-годишно момче с аутизъм го заснема по време на такъв емоционален изблик и разпространява клипчето в социалните мрежи. Жената обяснява, че доскоро момчето е имало всекидневни занятия с ресурсни специалисти, а следобедите са били ангажирани с гимнастика и продължителни разходки в парка.

Под заплаха от солидна глоба, сега е лишен от това. Затворен в апартамента и движещ се само от компютъра до телевизора, малкият започва да се влошава и изнервя. Той е със съзнанието на двегодишно дете и няма как да разбере защо се налага да понася това, обяснява още тя. И допълва, че ходенето по улиците не замества разходката, а нерядко се оказва и опасно заради движението на автомобили, бездомните кучета и защото такова дете не може да търпи защитна маска срещу вируси на лицето си.

Случаят стана причина Лилия Кондева от Пазарджик, психоложка и също майка на момче с аутизъм – 14-годишния Емил, да потърси съдействие от медии. Целта й е за проблема да чуят хората, от които зависи да направят изключение.

„Моят син също изживява тежко карантината, разказва Лилия. Дори в двора той е между стени и се чувства като в клетка. Всички вкъщи се стараем да го занимаваме с нещо полезно и да го караме да се движи, но това не е достатъчно за него.

Искам дебело да подчертая, че не пренебрегвам риска от коронавируса. За едно дете с аутизъм да се зарази и да попадне в болница би било нещо ужасно. Тези деца изпитват ужас не само от още по-малките болнични стаи, но и от инжекции, манипулации, лекари. Никой родител не би си причинил такова изпитание! Сигурна съм, че дори да е навън, всеки от нас би държал детето си на разстояние от околните. А и самите аутисти не обичат да контактуват, знаете.

Лично аз съм съгласна на всеки полицай или охранител да представям ТЕЛК-овото решение на сина си, за да доказвам, че имам наистина основателна причина да съм в парка. Като майка се тревожа, че всичко, което сме постигнали с Емил, е напът да рухне. Че ако карантината продължи в сегашния си вид твърде дълго, ще последва връщане в развитието му. Ако не изразходва излишната си енергия, той се изнервя и не може да се съсредоточи в занятията, както и другите деца с аутизъм. И всички усилия се обезсмислят“.

Като психолог Кондева казва, че изолацията отключва и характерните за това състояние симптоми. Деца, които са изпадали в кризи веднъж в месеца, започват да ги правят всекидневно. Тя допълва, че целият този стрес неминуемо се отразява и на родителите. Опасенията й са, че след една продължителна строга карантина в страната ни ще има много повече – меко казано – психически лабилни хора, отколкого засегнати от коронавируса.

В интернет днес бе пусната и електронна петиция с искане за смекчаване на мерките за изолация за децата със специални образователни потрелбности и хората с увреждания. След като събере достатъчно подкрепа, тя ще бъде изпратена до Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Linda Mark

09.04.2020 | 16:35

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?