Следвайте ни

Майк-Сергей се върна от САЩ в Паталеница

viber icon

Майкъл Грег, който тукашните му учители помнят като Сергей Горчев, от 20 години живее в Страната на неограничените възможности. Не е забравил обаче детските си спомени от социалния дом, а особено мило му е за леля Пенка, която била особено грижовна към него.

Отгледан в отдавна закрития дом за деца „Лазар Боснев“ в Паталеница млад човек се върна от Америка, където живее със семейството си, за да се докосне отново до детските си спомени и да се види с част от някогашните си учители. Майкъл Грег, който като дете се е казвал Сергей Горчев, изненадал приятно Никола Колев, директор на училището в селото, който някога е ръководел и работата на дома. Младият човек пристигнал със съпругата си Паци, за да покаже къде е израснал.

Гостът припомнил на учителя историята си. Изоставен от родителите си, първо бил настанен в дом в Лесичово, оттам бил прехвърлен в Паталеница, където учил до 5. клас, а след закриването на социалната институция в селото бил преместен в пловдивския дом „Рада Киркович“.

На 15 е осиновен от американско семейство и от Сергей Горчев става Майкъл Грег. Днес има щастливо семейство с Паци и 4 прекрасни деца. След 20 години в САЩ е позабравил българския език, но не и откъде е тръгнал. Помни и възпитателите си от Паталеница, често споменава „леля Пенка“, която била особено грижовна към него.

С тъга разгледал останките от социалния дом, в който е израснал. Въпреки това се зарекъл да посети и пловдивската институция, където са минали част от тийнейджърските му години.

За Никола Колев неочакваната среща е една от няколкото такива в последните месеци. През това лято Джордж Илиев, 36-годишен успял предприемач с бизнес в Холандия, се свърза с бившите си учители, а малко по-късно бе гост за събора на Паталеница в края на юли.  

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?