32

Масовото избиване на кучета обсъждаха експерти във Велинград

През последните дни в социалните мрежи се тиражират сигнали за мъртви кучета във Велинград. По този повод се проведе среща, на която присъстваха служители на местната община, представители на ОДБХ-Пазарджик, РУ „Полиция”-Велинград, както и официалният ветеринарен лекар към отдел ЗЖ към ОДБХ-Пазарджик д-р Александър Семерджиев и представител на Фондация "Анимал Уелфеър-България".

От страна на общината са взети всички мерки за справянето с популацията от безстопанствени кучета, като през месец март 2023 година е сключен Договор за приемане на заловени безстопанствени кучета, настаняването им в приют и осигуряване на ветеринарно-медицинско обслужване при спазване на ЗВМД и ЗЗЖ. С цел контролиране и ограничаване на популацията на уличните и домашни кучета община Велинград и Фондация "Анимал Уелфеър- България" провеждат регулярно кампании за безплатна кастрация.

От месец март 2023 г. до този момент в приюта са приети 118 кучета, 56 от тях са осиновени. По време на 8-те кастрационни кампании са извършени медицински процедури на 236 кучета.

Грижата за домашните любимци е постоянна отговорност. Не може тази грижа да бъде плод на временни идеи и капризи и след това животните да бъдат изхвърляни на произвола.

Община Велинград призовава всички стопани на домашни животни да ги маркират и регистрират по надлежния ред.

Граждани твърдят, че и трите квартала на града наскоро за пореден път са осъмнали с трупове на отровени бездомни кучета и котки. Има пострадали и домашни любимци. По думите на потърпевшите отровата е била разпръсната по оживени улици и паркове. Най-голямото им притеснение е, че в градинките, в които са открити мъртвите животни, често се разхождат майки с бебета и играят деца. 

След срещата не става ясно какво ще бъде направено, за да се предотврати масовото избиване на бездомни животни и да се елиминират рисковете за любимци и малчугани.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?