32

Масови проверки по хотели и заведения за студентския празник

Днес е Студентския празник, 8-ми декември. Служителите от Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик традиционно предприемат мерки за нормалното и спокойното му протичане. Още през ноември инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол” при РДПБЗН-Пазарджик са извършили проверки на хижи, хотели, къщи за гости, ресторанти и други питейни и увеселителни заведения, в които ще празнуват студентите. По време на инспекциите на територията на курортните комплекси във Велинград, „Свети Константин”, „Цигов Чарк” и Юндола не са открити сериозни нарушения на изискванията за пожарна безопасност. Служителите на районните управления и сектор „Пътна полиция” ще следят за спазване на обществения ред и пътната безопасност по основните пътища водещи към курортите и планинските селища. 

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Пазарджик желае приятно, весело и безаварийно отбелязване на Студентския празник!

 

Вижте и съветите на огнеборците към тези, които ще честват празника:

Във връзка с предстоящото честване на студентския празник 8-ми декември, РДПБЗН – Пазарджик призовава всички празнуващи и организатори на мероприятията за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност!

За безопасното протичане на Студентския празник  управителите  и собствениците на обекти, в които са предвидени празненства /хотели, къщи за гости, както и други туристически обекти /вили, хижи и др./ е необходимо да проверят изправността на отоплителните инсталации, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово уведомяване, пожарните кранове, системите за управление на дим и топлина, както и пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари (пожарогасители и др.).

Апелираме към студентите и другите гости на тези обекти да се запознаят със схемите за евакуация в обектите, основните и резервните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожар.

При влизане в непозната сграда, огледайте се за разположението на изходите, наличието на пожарогасители – те могат да бъдат вашето спасение!

 При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външни, стабилни стълби. Следвайте евакуационните знаци!

В никакъв случай не използвайте асансьорите за евакуация!

Не се поддавайте на паниката!

При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха!

 При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си!

Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи!  

Тези, които ще празнуват във вили и сгради, необитавани дълго време, трябва да се убедят в изправността на електрическата инсталация и отоплителните уреди, както и на коминните тела!

Безразборното използване на пиротехнически средства може да доведе до възникване на пожари, а самоделните устройства могат да застрашат здравето на просъстващите на празненството!

РДПБЗН - Пазарджик Ви напомня, че предварително взетите мерки и спазването на установените правила са гаранция за недопускане на пожари.

 

*Пресцентър на ОДМВР-Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?