32

Машини за шиене на маски излизат на публична продан

Оборудването е оценено на над 236 хил. лв., като може да се наддава и за отделни позиции

Машини за производство на санитарни маски за лице са обявени за публична продан от пазарджишки съдия-изпълнител. Търгът за тях предстои днес. 

Съоръженията са собственост на производствена фирма в Пещера, която обаче има да покрива дългове към НАП и дружество контрагент, става ясно от обявлението за публичната продан. Оферти от кандидати да купят машините са събирани до вчера, а днес се очаква да се проведе търгът и да бъде определен победител, ако има подходящи купувачи.

Наддаването е проведено за пет машини, всяка от които е обявена със самостоятелна цена, което означава, че е можело да се кандидатства за всяка поотделно. Данните от фактурите им показват, че всички са купени през август 2020 година, когато на пазара имаше недостиг на маски, неистово търсене, спекулативни цени, на места достигащи до 5 лева за бройка. Явно обаче този бизнес не е продължил достатъчно дълго, за да се получи очакваната възвращаемост на инвестицията в специалните съоръжения, в които са вложени общо над 236 хиляди лева.

Най-скъпото съоръжение е производствена линия за шиене на маски за лице ZYPK-120. Тя е оценена на 82 771,20 лева. От 72 167,04 лева пък ще започне наддаването за машина за производство на маски Thomas. Търсят се купувачи и за две автоматични машини за шиене на маски, чиято марка не е посочена. Те са на еднакви цени – 38 359,68 лева. Освен тях се продава и крачна машина за поставяне на ластик на маски за лице, като минималната й цена е 10 718,40 лева.

Практиката показва, че за подобни специфични вещи, особено когато придобиването им изисква по-големи вложения, търговете често не успяват от първи път да намерят купувач. В такъв случай законът предвижда организиране на следващи търгове, в които цената пада с по 10%.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?