Следвайте ни

Мария Баракова представя акварели в Пещера

Изложбата "COLORITA DE LUMINE", направила фурор с виртуалната си премиера, гостува на галерия "Проф. Веселин Стайков"

viber icon

На 17 март 2021 г., сряда, 17: 30 ч. в Художествената галерия "Професор Веселин Стайков" в град Пещера ще бъде открита изложба с творби на пазарджишката художничка Мария Баракова. С аромата, с топлите нюанси на кафе и колоритен акварел.

Кураторът на експозицията творецът Димитър Стоименов (автор на текстове и музика) селектира и композира експозиция, която нарича с името "COLORITA DE LUMINE".

Експозицията включва десетки творби създадени в последните две години от творческия път на Мария Баракова в живописната акварелна техника. Ще можете да видите изложбата до края на месец март в китното родопско градче Пещера при спазване на указаните здравни противоепидемични мерки.

Чувствайте се поканени и свободни да споделите емоции на живо! - казва виталната художничка.

Припомняме, че поредицата от нейни творби "COLORITA DE LUMINE" предизвика фурор при виртуалното си представяне по време на предишната вълна от световната пандемия. Макар първата физическа изложба на очарователните акварели да бе отменена заради ограничителните мерки около коронавируса, изкуството на Мария достигна до аудиторията и ценителите, а авторката днес с удовлетворение отбелязва, че с дръзкото си решение е превърнала кризата в шанс.

За експозицията:
Мария Баракова и Colorita de lumine
Заглавието на експозицията всъщност разкрива как Мария рисува, благодарение на това, с което ние виждаме и възприемаме този свят – колорита на светлината, пречупена през личната, творческа и житейска призма. Картини създадени, чрез управление на стихии: водата, която е живот, светлината е топлина и пигмента – земята, тоест съществуване. По този начин Мария постига божествено триединство. Визуален разговор на автора с Вас за пътят, духовното израстване и светлината, която носим в себе си, като създания от тъкан, пигмент, вода и фотони.
Многобройни сцени, персонажи, настроения, послания, които водят със себе си душевна хармония и мир.
Приятно пътешествие с картините на Мария Баракова и не пропускайте възможността да си подарите и притежавате парченца акварелна светлина от Colorita de lumine.
Димитър Стоименов, куратор на експозицията "Colorita de lumine"

За авторката:
МАРИЯ БАРАКОВА
Родена на 11 април 1976 г. в град Пазарджик.
Учи профил „Изобразително изкуство” и завършва гимназиален етап на образование в училище „Георги Брегов” Пазарджик. Висшето си образование завършва в Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград. Във втори курс печели награда за малка пластика в университетски конкурс и става стипендиант на фондация Марко Лизо, Италия. Работи като преподавател по изобразително изкуство в училища и гимназии в Пазарджик, работила е като експерт по изобразително изкуство в Регионален инспекторат по образование към Министерство на образованието. От 2007 година до сега работи като уредник в Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.
Участва в общи изложби на Дружество на художниците - Пазарджик от 2000-та година. Реализира кураторски проект съвместно с художничките Елеонора Хаджиниколова и Мария Дамянова, наречен „КОКТЕЙЛ” в последователност през годините 2007, 2009, 2010-та. Участва ежегодно в екипния проект „Осем” на художниците – галеристи, работещи в ХГ „Станислав Доспевски” . Участва в международни, национални и регионални изложби и конкурси. Работи както в изящната, така и в приложната сфера на изобразителното изкуство, рисува върху стъкло, създава бижута от полимерна глина. До 2018 г. интензивно творчеството на художничката е насочено към фотографията. Печели първа награда през 2016 г. Street photography на Камара мода за Fashion week Bulgaria 2016, печели първо място в Национален конкурс на 27–те областни градове в България с пейзажна фотография заснета в центъра на Пазарджик, изобразяваща „Старата поща”. Втора награда във фотографска изложба „Фестивални настроения” във Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея” 2017 г. Носител е на награда за ярки постижения в изкуството и културата на Пазарджик през 2017-та година. През 2016 г. участва в Национална изложба „Приятели на морето”. През 2017 г. за първи път участва в Шесто международно биенале „Изкуството на миниатюрата” - Русе. Следва 2019 и участие в Седмото издание. Участник е в изложба на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева” 2020 г. в Пловдивски културен институт. Създава и води мобилни арт ателиета, работи с деца и с любители на изобразителното изкуство. От края на 2018 г. до момента работи и изследва акварелната техника в живописта. Създава творби нарисувани с кафе, чрез акварелна техника, които предизвикват голям интерес и имат своите любители и колекционери. Творби на Мария Баракова са притежание на частни колекционери и галерии в страната и по света. Авторката обича да изследва и експериментира с различни материали и техники през годите в своите творчески търсения. Това което предлага на вашето внимание в тази експозиция е плод на творческите вдъхновения през последните две години. Акварел и кафе, основи – хартия, картон и платно, с много любов и вдъхновение от живия живот, дихания в цвят и форми. Рисува емоции и пространства от свой свят, които носят светлина, вяра, надежда и красота, сътворени с огромна обич и лично отношение събрани в "COLORITA DE LUMINE".


* В момента участие в творчески процес на създаване на музикално произведение: "Влюбеният скитник"
Текст и музика: Димитър Стоименов
https://www.youtube.com/watch?v=I1VD4mldfkw&feature=share…
Група ТРИ Плюс:
Бас китара и вокал: Димитър Стоименов
Китара и вокали: Асен Минчев
Барабани: Йордан Василев
Саксофон: Илия Присадов
Картина и вокали: Мария Баракова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?