32

Маратонът на четенето гостува на малчугани в Динката

Във времето на Националния маратон на четенето 2024 - от 2 до 23 април читалище „Пробуда-1914 г.“ с. Динката провежда поредица от занимания с книгите на живо и онлайн. В детската градина на с. Калугерово, в интернет пространството и в местното ОУ „Кочо Честименски“, където на 19 април предстои четене в 7 клас, с кмета на Кметство Динката Александър Стоянов.

Предния ден, в същото училище, на учениците от 3 клас с класен ръководител Мария Димитрова, гостува „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“. Този път съвместната инициатива на РЕКИЦ „Читалища“ и Дружеството на писателите в Пазарджик беше в подкрепа на Националния маратон на четенето. Авторът на стихове, повести и романи за деца – Тодор Каракашев говори за ползите от четенето в детска възраст, за акта на писането за деца. Представи книгата си „Охчета“ – забавно художествено четиво, със здравно-образователни послания, откъдето третокласниците се надпреварваха да четат. 

Фасилитаторът на събитието от Регионалния читалищен център - Радка Енчева-Кочева, подпомогната от предишния си опит на учител, успешно обезпечи  непринудена и ефективна комуникация между всички участници в срещата: ученици, учители, читалищни представители и автора на книги – председателя на Дружеството на писателите в Пазарджик и член на Съюза на българските писатели Тодор Каракашев. Като организира групата към установяване на творческа атмосфера за споделяне на впечатления,  търсене на знания и много четене. 

Срещата, в която не липсваха занимателни упражнения за децата, приключи с чувство на удовлетвореност и вдъхновение. Договориха се нови съвместни инициативи. Размениха се подаръци,  цветя, послания и книги. И много прегръдки на взаимна човешка обич, родена от колективното четене.

*инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Снимки - Ваня Цветанова

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?