Следвайте ни

Манолова: Делата срещу председателя на инициативата за чист въздух в Пещера са наказателна акция

Днес беше последното заседание по делото за 100 хил. лв., заведено от „Биовет“ срещу председателя на инициативата за чист въздух в Пещера

viber icon

Делата за 150 хил. лв., заведени срещу председателя на Инициативния комитет за чист въздух в Пещера Златка Цвеева, са наказателна акция на дружества, свързани с Домусчиев. След като съдът отхвърли иска за 50 хил. лв., „Биовет“ се опитва да осъди Златка Цвеева за 100 хил. лв. за накърнена репутация на дружеството. Това е съшит с бели конци процес с цел да всее страх в гражданите на Пещера и на Пазарджишка област, изобщо в българските граждани.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук след последното заседание по делото, заведено срещу Златка Цвеева, затова че е казала по адрес на инсталацията за горене на отпадъци в Пещера, че в града „пуши и мирише“.

Ако си търсите правата, събирате подписи за референдум, казвате своето мнение и водите съгражданите си на протест, ще бъдете докарани в съда. Ако за всяка дума, казана от граждански активист, се завеждат дела за стотици хиляди левове, това е злоупотреба с право, допълни Манолова, която защитава про боно Цвеева в съда.

Става дума за репортаж на радио, в който освен мнението на Цвеева е взето и мнението на други хора, включително на кмета на Пещера. Удобно е обаче да ударят човека, осмелил се да поведе съгражданите си срещу силните на деня. Хората не желаят да се горят и съхраняват отпадъци в центъра на Пещера. Те събраха подписка за местен референдум по въпроса, но Общинският съвет я отхвърли, припомни Манолова.

Тя посочи, че по време на целия процес съдът е допуснал общо седем свидетели от страна на „Биовет“, докато от страна на Цвеева са допуснати само двама.

Против всякакви правила и днес, на финалното заседание, имаше свидетел от „Биовет“ – деловодител в дружеството. По делото бяха предоставени документи със зачерквания, поправки, неверни дати, с които да се докаже, че контрагентите на „Биовет“ са прекратили договорите си с тях заради изказването на Златка. Има и завеждани писма, преправяни с различен почерк отгоре, обясни Манолова.

Тя допълни, че съдът е отказал да представи на свидетеля и другите писма от същия период, за да се види дали единствено неговият почерк седи върху кореспонденцията с контрагентите.

В репортажа не се споменава името на „Биовет“, а Инициативният комитет протестира срещу изграждането на депо за опасни отпадъци и на инсталация за горене на опасни отпадъци. Ако не в този съд, в следващите съдилища ще се преборим за истината. Става дума за злоупотреби от силните на деня, в които хора с каузи са давани на съд с искове за 50-100 хил. лв., каза още Манолова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?