Следвайте ни

Мълвата за починал след ваксина медик се оказа фалшива новина

Пазарджиклийка настояла за отговор и предизвикала спирането на сайта, публикувал стряскащата „информация"

viber icon

Слухът за медик от Пазарджик, починал след поставяне на ваксина срещу КОВИД-19, се оказа не просто клюка, разпространявана от уста на уста или в социалните мрежи, а фалшива новина от сайт, представящ се за медия. Това научихме от Христина Колева, жената настояла официално от ресорните институции да опровергаят скандалната публикация. Тя сподели пред „Марица“, че е удовлетворена от адекватната реакция на местните институции. Но помоли да публикуваме подробности, за да са наясно хората, че не бива да се предоверяват на всичко прочетено в интернет.

"Миналата седмица изпратих отворено писмо до РЗИ с линк към фалшива новина за починал медик след ваксина в Пазарджик и помолих д-р Фани Петрова да опровергае новината, защото тя е пълна лъжа, но беше прочетена от 670 човека и беше разпространена във Фейсбук. Тя се съгласи и пожела да даде гласност на заседанието на щаба, за да няма възможност подобни слухове да застрашават живота и здравето на хората. Аз й благодаря, че коментира и има ли изобщо странични реакции от ваксината. Тя го направи, за да се знае категорично истината. ГДБОП вече е премахнал сайта" - разказа Христина Колева.

Самият сайт, явно претендиращ да е медия, е озаглавен подвеждащо "Истинските новини". Потребителите на Фейсбук знаят колко дълго време той бълваше невярна информация, но с гръмки заглавия успяваше да заблуди хората и публикациите му бяха споделяни хиляди пъти. Явно читателите още не са наясно как да разпознаят фалшивите новини и да ги игнорират. В случая става дума за клюкарски начин на изразяване, осеян с груби грешки. И за сайт, в който няма информация кой носи отговорност за коректността на съдържанието.

Приложената по-долу илюстрация е екранна снимка на кешираната версия на сайта, която все още не е премахната.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Били

Били

12.02.2021 | 13:30

премахнали сайта. И какво от това, ще се появи нов сайт, ще бълва други фалшиви новини. Открихте ли кой стои зад този сайт, кой е написал фалшивата новина, понесе ли наказание? Ако сте направили всичко това, държавата има изгледи за оцеляване, ако не - тежко му и на народа, и на държавата.

Отговори
2 0
Ето ги гербаджийските лизачи във Фейсбук!

Ето ги гербаджийските лизачи във Фейсбук!

12.02.2021 | 10:58

"Каквото и да напишем ще бъде атакувано до 4 април. Държава се променя чрез обединение. ГЕРБ в момента са най-честни излизат и си казват премиер Бойко Борисов! Миналото лято на протестите виждахме БСП,Възраждане, Демократична България, Манолова заедно. Ако искаха да да променят нещо щяха днес да са заедно. Виждаме как алтернативите се делят, така не се променя нищо. Почват да падат маските. Не могат да преодолеят егото си кой да е лидер. Болна тема на обществото. Излиза Христо Иванов и казва , че се борили за мандат. Излиза Манолова борила се за мандат. Негативния вот се разбива така и очаквайте следното нещо. Народа да ви измете след изборите! Ако бяхте наистина за промяна щяхте да сте обединени и да подкрепите каузата за промяна, която наистина иска народа. За това Борисов не подаде оставка, защото същото делене, щеше да бъде и тогава!" ЛЪЖЛИВИТЕ ("истински") новини! Оказаха се гербаджийски лизачи!

Отговори
2 1
Били

Били

12.02.2021 | 13:35

Как Христо Иванов платеното американско меке.ре ще се обедини с русофилите от Възраждане, като пишеш поне помисли.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай