49

Мало Конаре почита прочут кларинетист

Пазарджишкото село Мало Конаре ще почете известния тракийски музикант Георги Коев с голям концерт по повод 40 години от кончината му. Събитието е предвидено за 26 март на площада пред читалище „Просвета“, където е поставена и паметна плоча с името на именития кларнетист, прославил селото.

Основен организатор на концерта е Клубът на пенсионера „Червена роза“ с председател Мария Топалова, която е поканила ансамбъл „Дикани“ от с. Царацово с ръководител Радослав Иванов, танцовите състави към читалище „Просвета“, певческите формации към пенсионерския клуб, читалището и други селища в община Пазарджик. 

Автентични малоконарски песни ще изпеят известните певици Янка Атмаджова от ансамбъл „Пазарджик“, Стоянка Коева, Йорданка Мишева, дуетът Висилка Димова и Антон Попов. През целия ден от уредбата ще звучи музиката на Георги Коев, наричан заслужено Царя на кларнета в Пазарджишко. Концертът ще започне в 10,30 ч. с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Георги Коев, а след това ще бъде представена и неговата творческа биография, пояснява Мария Топалова.

Самородният талант е роден през 1910 г., и е сред най-ярките музикални таланти през 60-те години на миналия век в Пазарджишко с богат репертоар и оригинален стил. Сформира оркестър, с който се изявява по всички големи празници в Съединение, Цалапица, Говедаре, Пищигово и Черногорово. Прави поредица от записи в Радио Пловдив и Радио София, които през 2010 г. са откупени от американския фолклорист Ив Моро и са издадени в специален албум. Последните си записи прави в студиото на Радио Пловдив през 1982 г., след прекаран инсулт, с музикантите Крум Натов, Стоян Бангеев, Веселин Стоенчев и Игнат Куков. Едни от най-известните му изпълнения са на „Криво пазарджишко хоро“, „Малоконарска трапеза“, „Строевско хоро“ и „Черногоровски седенки“.  

Георги Коев напуска този свят на 1 април 1983 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”