Следвайте ни

Малкият Юсуф от Кръстава стана звезда на Smithsonian Magazine

viber icon

Симпатично момченце от родопското село Кръстава, заснето от актьора Владимир Карамазов, стана звезда на Smithsonian Magazine. Артистът, който освен със своето творчество на сцената е известен и като страстен любител на фотографията, както и на Родопите, заснел малкия Юсуф при едно от гостуванията си в село Кръстава. После участвал със снимката в конкурс, а тя била оценена по достойнства - Карамазов е един от финалистите. 

В текста към снимката авторът разказва, че Юсуф е момче от едно от селата в Родопите. А хората в това село са щастливи, одухотворени и с доброта в сърцата. Когато Юсуф стане възрастен, ще бъде изправен пред дилемата да остане в родното си място и да продължи традицията или да отиде в града в стремежа за модерен живот. Едно обаче е сигурно – той никога няма да забрави прекрасното си детство в планината, където е израснал.

Ето какво написа в профила си вчера Владимир Карамазов:

Най-голямото и хубаво нещо за мен досега във фотографията се случи днес. Финалист съм в конкурса на Smithsonian Magazine. Всяка година те правят конкурс, отворен за целия свят, в който участието е безплатно. Това означава, че се включват страшно много хора. Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. Днес получих имейл, че съм сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа”. За мен това е като сън. Smithsonian е конкуренция на National Geographic. В Америка е и институция с много дейности, сред които и списание за изследователски теми и проекти.
Най-хубавото е, че единият кадър е типично български с малкия Юсуф от Родопите. Това е най-хубавото за мен, защото искам да показваме на света нашата страна с хубавите ѝ неща и положителните примери. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него.
Vladimir Karamazov Photography
Днес започна и гласуването. Има избор на публиката и избор на журито. В рамките на месец всеки ще може да гласува за един кадър. Може да се гласува от всяка точка на света на 24 часа по веднъж. Че съм финалист в този конкурс за мен е огромна награда, но ако Юсуф спечели, това ще бъде много голямо постижение и за България. Казах на момчето новината и той много се зарадва. От днес в село Кръстава в Родопите си имат нова малка звезда на име Юсуф!

Ако снимката на Владимир Карамазов и идеята в нея са ви харесали, може да го подкрепите тук: https://photocontest.smithsonianmag.com/photocontest/archive/2020/?fbclid=IwAR07oLnvFM_sOVZB_m1-afNdBULZEM9rEJe_tVfrZRGLPoscbbzmPS1dEFc

Коментари (1)

читател

читател

06.03.2021 | 16:11

Дано моралната награда за момчето да бъде съпроводена и с материална такава за него и неговите родители. Животът е тежък в тези райони.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?