Следвайте ни

Малки творци рисуваха с художника Васил Петров

viber icon

Малки талантливи художници, възпитаници на клуб „Дъга“ към читалище „Пробуда“, днес имаха уникалния шанс да вземат урок от художник със световна известност като Васил Петров. Идеята за нестандартната изява е на Илиян Кузманов, собственик на първото за града ни арт-кафе – „Езо лигенция“. То отсега обещава да бъде не просто заведение и пространство за всякакви изкуства, но и средище за различни социални инициативи, насочени към хора и деца в неравностойно положение.

Своеобразният пленер бе проведен на открито пред погледите на любопитни минувачи по ул. „Пейо Яворов“, които с интерес наблюдаваха как малчуганите творят под напътствията на маестрото, а той се постара да им предаде тънкостите на изобразителното изкуство. 

Специално за проявата Зорница Баракова, секретар на читалището, бе подготвила нови палитри и стативи. Събитието бе уважено от нейната предшественичка Зоя Симеонова, Нели Ангелова – секретар на читалище „Никола Вапцаров“, представители на отдел „Култура“ към общината, откъдето подкрепиха своеобразния пърформанс, общественици.

„При тези деца нещата се случват по-трудно, но те имат берброй таланти и ние, възрастните, трябва да ги насърчаваме, коментира Зорница Баракова, която вече ти години успешно вода клуб „Дъга“. Нека направим света им пъстър, топъл, светъл, нека има красота в душите им и нека им дадем самочувствието, че могат и че трябва да са успешни!“.

Художникът Васил Петров отбелязва, че винаги е отворен към подобни инициативи, особено ако те са за деца. В това събитие се включил от уважение към Илиян Кузманов и усилията му да превърне едно обикновено помещение в храм на изкуствата. 

„Моята идея е това да не е кафе и хората да не са клиенти, каза пък самият Кузманов. Искам посетителите да се чувстват като част от нещо различно, нещо полезно, нещо смислено, дори – част от този град. Не може постоянно да чакаме някой нещо да направи за нас и да се сърдим, ако не го е направил. Това е идеята на социалния бизнес – човек да прави нещата както му харесват и да търси начин да си ги финансира чрез самия себе си“.

Картините на малките художници ще бъдат изложени за продан в „Езо лигенция“, като периодично ще се подменят с нови. Приходите от продажбата им ще отидат в помощ на клуб „Дъга“ към читалище „Пробуда“. 

* Снимки - Трендафил Величков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?