Малки рибари се впускат в състезание на Луда Яна

Малки природолюбители ще се впуснат в състезание по риболов, организирано от читалище „Никола Й. Вапцаров“ в село Бъта. Това е последното събитие от ваканционната програма на културното ведомство, а тя за поредна година премина при много силен интерес и осмисли с различни занимания свободните от училище дни на малчуганите. 

Малко по-късно част от тях ще отидат да мятат въдици в река Луда Яна. Някои – с родители, батковци и каки за ментори. Най-атрактивно представилите се ще получат специални награди. Предвидени са отличия за най-малък и най-голям рибар, за най-тежка и най-миниатюрна уловена рибка, за най-голям карък с най-скромен улов. Приз се връчва и за най-красива усмивка, защото усмивките са най-важното във всички занимания за децата.

Денят на риболовното състезание винаги е изпълнен с много веселие и спортен дух. Както и с грижа към природата – уловените рибки се връщат във водата, разказа секретарят на читалището Мария Кършева.

На финала предлагаме още един ценен урок, научен от малчуганите в читалищната ваканционна програма преди броени дни:

С „Аптека в библиотека” започна Лятната ваканционна седмица, която е част от общинската програма за лятната работа за деца и ученици "Ваканция - вълнуваща, нетрадиционна и весела". За да се ползва книгата по-дълго време, тя трябва да се пази от всички читатели. Днес децата бяха „малки доктори”, които „преглеждаха” книгите и „поставяха диагнози” за тяхното лечение. Със „спринцовката” поставяха нужното количество лекарство - да бъдат залепени скъсаните корици или страници, да имат датници и нови сигнатурни етикети. Всички се убедиха, че книгите трябва да се пазят. А тя книгата не иска много! Молбата й е:
1. Моля те, не ме пипай с нечисти ръце, защото и аз обичам да съм чиста и хубава.
2. Не ме драскай с мастило, молив или нокът - ще ме загрозиш.
3. Когато четеш, не слагай лактите отгоре ми- ще ме задушиш.
4. Не ме захвърляй разтворена върху масата или пода. Помисли си какво ще ти бъде, ако ти си на мое място.
5. Не слагай между страниците молив - ще ме разкъсаш.
6. Когато ме затваряш, запомни страницата или слагай разделител. Не прегъвай листа.
7. Помни, че след като съм услужила на теб, трябва да отида и при други деца.
Защото „Книгата е прозорец към света”!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?