32
Следвайте ни

Малчугани от 185 паралелки от региона се завърнаха в клас

Само две са позитивните проби на деца, като една от тях не е потвърдена с PCR

viber icon

Общо 185 са вече паралелките в начален етап в Пазарджишко, които са се върнали към присъствено обучение, след като е получено съгласието на повече от половината родители. Такова съгласие има за над 270 паралелки, като останалите се очаква да се върнат в клас от следващата седмица, съобщи началничката на Регионалното управление по образованието Дора Дулчева.
Информацията е към днешна дата и е трудно да се прогнозира как ще продължи този процес, тъй като ситуацията със заболеваемостта остава изключително динамична. Над 1000 на 100 000 души остава тя за община Панагюрище, над 500 е за 7 общини, сред които вече е и Лесичово, а в Септември намалява, но остава на стотни от тази граница. 
 Възстановяването на присъствената форма започна от 10 ноември, като за трите дни до момента от тествани 2585 деца положителни резултати са дали само две. Първото проба е потвърдена с последвалия PCR. Детето е без симптоми и карантинирано, но останалите от паралелката не са имали контакт с него, така че продължават присъствено. Втората положителна проба е от днес. Направеният PCR е бил отрицателен, затова детето ще може да ходи на училище. Изследвани са и всички учители и помощен персонал, като тестове за тях са купени от училищните бюджети. Нито един не е позитивен.
Прави впечатление, че все повече родители подават декларации за съгласие да се възстанови присъственото обучение. Над 100 са доброволците помагали на учителите при масовото тестване на децата. Единствените трудности към момента са в училищата, които ротират присъствено и дистанционно обучение - за да не се наруши вече създаденият график много от тях са предпочели да започнат връщането на малките в клас от следващата седмица.
"Изключително благодарна съм както на директорите и учителите, така и на всички колеги в РУО, които повече от седмица работят буквално денонощно, за да може да премине всичко около връщането на децата в училище нормално. Без тях, без тяхното старание това нямаше да се случи. Става дума за над 100 училища при всяко от които картината се променя с часове според заболеваемостта в съответната община. Затова сърдечно благодаря на колегите за този труд, който е несвойствен, не е част от обичайните ангажименти по образованието, а касае организационни дейности, които не са ни познати, но ние трябва да изпълняваме или подкрепяме, да реализираме заедно с училищните екипи".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?