32

Луди-млади се сгодиха на Кукерския фестивал във Варвара

Близо 1000 участници от цяла България представиха своите традиции в маскарадните игри

Предложение за брак и годеж - това беше голямата изненада на Кукерския фестивал във Варвара, чието четвърто издание бе в почивните дни. Неочаквано за всички младеж поиска ръката на любимата си от сцената пред близо 1000 самодейци и още хиляди свидетели от публиката.

Влюбените Александър и Дарина

Снимка - Никола Сираков - Трън Босилек

Романтичният млад мъж е Александър Николов, на 29 години, а дамата на сърцето му е 21-годишната Дарина Кирилова, разказа секретарят на читалище "Селска пробуда-1927" Иванка Трендафилова. Дамата признава, че красивата случка е развълнувала до сълзи и нея, и още много от хората на фестивала. Двамата луди-млади имат много интересни и любопитни детайли в живота си. И двамата са родени през август (той - на 16-и, тя - на 11 август), така че са "лъвска" двойка според зодията си. Двамата си израснали заедно в ямболското село Чарган и са отгледани заедно от двете семейства. Когато Дарина става ученичка, със семейството си се премества в Ямбол. За години наред пътищата на двамата млади се разделят. Срещат се отново точно на 10.10.2022 година. Като в романтичен филм се влюбват един в друг от пръв поглед. Оттогава са неразделни и живеят заедно.

"Съжалявам само, че не ни предупредиха за това предложение за брак - отбелязва Иванка Трендафилова, която ни разказа красивата история. - Щяхме да го направим уникално, празнично, за такова нещо всеки от нас е готов да вложи всичките си усилия и да го направи още по-красиво и незабравимо. Но Александър е искал да бъде изненада, дори в групата му не са знаели, че възнамерява да поиска ръката на любимата си от сцената. Всичко се прие с овации, ние веднага реагирахме - дадохме им грамота с пожелание, плакет, който да е символ на тяхната любов, а кметът Димитър Деянов им осигури една малка парична награда. Много се надяваме тези млади хора да станат талисман на нашия фестивал! Пожелахме им занапред да ни гостуват заедно със своите малки кукерчета!".

Фестивалът се проведе за четвърта година. Стадион "Балкан" в китното родопско село стана арена на кукерски представления за близо 1000 участни​ци от цяла​ България. Местното читалище самодейдите от "Дервиши-Варвара" и кметството са основни организатори на колоритното събитие, което дава възможност на едно място да бъдат представени специфични и уникални традиции в маскарадните игри от различни краища на страната, предавани от поколение на поколение ​векове наред.

Първото издание на фестивала е проведено през 2018 година, като още тогава идеята беше да изпъстря културния живо на селото-домакин всяка пролет. Мерките по време на пандемията осуетиха това добро намерение, но след тях новият местен празник на маскарадните игри се възроди, а организаторите влагат в подготовката му още повече мерак. Тази година техни гости им бяха кукерски групи от Пазарджишка, Софийска, Пловдивска, Пернишка, Ямболска, Благоевградска и Старозагорска области. Фестивалът няма конкурсен характер, но са предвидени отличия за най-малък и най-възрастен кукер. Най-малките този път са били четирима, всички на възраст годинка и няколко месеца. Всички са наградени. Най-възрастните пък са двама - на 81 и на 90 години. Пожеланията към тях били да столетят, танцувайки всяка година с маскарадните костюми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?