Следвайте ни

Луда Яна побеля като мляко, не откриха замърсяване

Проблем има, търси се причината. От РИОСВ обещаха да направят проверка

viber icon

Река Луда Яна за пореден път потече оцветена. Този път - бяла като мляко. Промяната във водите й отново е забелязана в района под бившия рудник "Цар Асен", където в момента работят част от съоръженията, с които се добива остатъчна мед.

 

За проблема сигнализираха жители на Росен, според които много често, дори почти всеки ден, реката се оцветява. Това, по думите им, винаги се случва късно следобед, когато работното време на институциите е на приключване и е по-малко вероятно да се предизвика проверка след подаване на сигнал. Местните казват още, че неведнъж са се обаждали на дежурните в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). За момента обаче не са доволни от резултата - макар да са правени проверки, експертите уверявали, че няма замърсяване. Открито споделят съмненията си, че има опити за прикриване на екопроблема.

Последният сигнал е подаден от риболовци на 26 август. Тогава водата станала бяла като мляко. Малко по-късно, когато вече придобила по-нормален вид, изплували и умрели риби, твърдят очевидците, като припомнят, че реката се влива в Марица, а оттам замърсяванията - каквито и да са те, отиват и към много по-големи населени места. Жители на селото алармират, че в случая има още по-голям риск, при това - за хората. Много земеделски производители ползват водата на Луда Яна за напояване на зеленчукови и овощни градини, продукцията от които се произвежда за пазар.

"Лично съм се обаждал и съм настоявал за проверки късно следобед - каза кметът на селото Васил Рангелов, когото потърсихме за коментар. - Виждал съм с очите си, че наистина тогава реката става мътна, виждал съм и характерния за медните съединения син цвят. Крайно време е нещо да се направи, за да се спрат тези замърсявания".

Директорът на РИОСВ Костадин Гешев потвърди, че проверки и изследвания на проби от водата са правени многократно, но замърсявания не са установени. Увери, че наблюдават внимателно работата на съоръженията в бившия рудник, тъй като назад в годините оттам е имало изливи и екопроблеми. На финала на разговора обеща да организира нова проверка в ден и час, когато хората в Росен забележат, че отново реката е оцветена или мътна, след което да оповести резултатите.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стига вече...

Стига вече...

01.09.2021 | 09:36

????

Отговори
0 0
Стига вече...

Стига вече...

01.09.2021 | 09:35

Покажете сега детето,покажете N-тата му голяма любов..покажете загрижения Петканов...,кажете как децата му остават без имоти колко на зле отива работата..как събраха 200 000лв...да ги подпомогнат... В България е пълно с мнооого по драматични истории...с много сираци...стига вече!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?