32

Литературно матине привлече малки и големи читатели в Крали Марко

Писателят Стоян Влахов се срещна с жители на село Крали Марко, за да представи творчеството си, събрано към момента в 12 книги. На литературното матине присъстваха и малки, и големи читатели на библиотеката при местното читалище „Просвета-1931“ - организатор на събитието. 

Срещата беше уважена от кмета на кметство Крали Марко – Гриша Стоименов и от Радка Енчева-Кочева, представляваща Читалищния център за регион Пазарджик. Премина затрогващо мило, заради близостта на писателя с читалищата в областта и заради умението му да осъществява топъл контакт с хората, докато общува с тях. Заради интереса му към народните предания, вярвания и легенди. И към вълненията на обикновения човек на всяко населено място, до което го отведе творческото търсене.

Припомняме, че сюжетите в много от книгите на Стоян Влахов са почерпени от пазени в читалищните летописи местни истории и фолклор. И по заслуги, през 2023 г., по повод кръгла годишнина от рождението си, писателят беше удостоен с приза „Приятел на читалищата в област Пазарджик“ на ресорния Регионален център. Звание - което носи с достойнство, докато продължава да е съпричастен към развитие на читалищното дело в Пазарджишко.

Литературната среща със Стоян Влахов, приключи с дарени книги  и посвещения с автографи. Сложи началото на продължаващи творчески разговори между гостуващия писател и кметство, читалище и носители на стари знания, сказания и предания от Крали Марко. С посредничеството на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик - за издирване на народните мъдрост и творчество, които да бъдат живи съкровища на селото, региона, а защо не и на България.  

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Снимки: Катя Стоименова, НЧ „Просвета-1931“ – Крали Марко

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?