32

Литературният поход в читалищата пожъна успех в Септември

В септемврийското читалище „Будители-1904“ „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“ – съвместна инициатива на Регионалния читалищен център и Дружеството на писателите в Пазарджик, пожъна нов успех!

С вдъхновение от настъпилата пролет, читалищни дейци, родители, прародители и работещи с деца от съседни на град Септември райони бяха привлечени от темата за детската литература и детското книгочетене, представена от опита да се пише за деца. И с интерес участваха в Творческа среща с автора на детски стихове, разкази, повести и романи, литературовед и увлекателен разказвач Тодор Каракашев, който представи книгата си „Фиалата на жреца“. И пространно говори: за характеристиките и интересите на децата преди и сега - като общо и различно във времето; за срещите си с малкия читател - директни и чрез книгите, които пише; за идейно-естетическите си  цели на творец – да възпитава в добродетелност.

Събитието, модерирано от читалищен експерт Радка Енчева-Кочева, премина като вълнуващо взаимодействие между публиката, писателя и водещата. Споделиха се впечатления от работата с деца по формиране на любов към четенето от най-ранна детска възраст.Разказаха се спомени от детството за срещите с книгите. Обмениха се знания за особеностите при четенето на съвременните деца от двете възрастови генерация на дигиталното поколение, наричани от социолозите Z /1996-2009 г./ и „Алфа“ /2010-2025 г./ и за техните родители, предимно родени в периода 1980-1995 година /поколение – милениум/. Дефинираха се проблеми и се обсъждаха адекватни на тях дейности в преодоляване на негативната четивна тенденция, до поддържане на интерес към четенето като осъзнат стремеж за познание и усъвършенстване. Говори се за психология на акта, за възможностите на читалищата да подпомагат формирането на четенето като ценност и утвърждаването му като модел на поведение.

Срещата, започнала с художествена програма от децата на Школата по музика при НЧ „Будители-2004“, премина като литературен празник. Продължи по-дълго от предвиденото. Предостави пространство за неформално общуване с почерпка от домакините и размяна на подаръци, цветя и поздрави между приятели и партньори. Баби купиха книги за внуците си. 

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?