32

Литературният поход и Благовеста Касабова гостуват в Стрелча

На 13 май „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“ спира и в Стрелча. Съвместната инициатива на Регионалния читалищен център и Дружеството на писателите в Пазарджик гостува на Литературния кръжок „Богдан Овесянин“ при читалище „Просвещение-1871 г.“. Събитието предлага на жителите и гостите на града Литературна среща с писателката Благовеста Касабова. И един увлекателен разговор за литература, литературен живот и нрави. През погледа на твореца и критика.

Благовеста Касабова е академик в Българска академия на науките и изкуствата. Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“ и като първи заместник-редактор на вестник „Новият пулс“. Публикува множество литературно-критични и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 20 книги. Носителка е на национални награди, някои от които: За принос в литературата на Министерство на културата, За литературна критика на Съюза на българските писатели, приз „Калина Малина“, приз „Георги Братанов, за публицистика, награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Рецензент е на книги. И не случайно е наречена доайен на българската литературна критика. 

Проследяването на пътя на литературата у нас и на участието на жените в нея, в Творческата среща с Благовеста Касабова, се посвещава на Деня на българския библиотекар – 11 май. Като отдаване на почит към приноса на читалищните библиотеки в развитие на библиотечното дело в България. В подкрепа е на литературата, четенето и писането.

Организатори и съорганизатори поздравяват читалищните библиотекари и служители от Пазарджишка библиотечно-информационна мрежа с Деня на българския библиотекар! С пожелание за нови професионални успехи и завоювани с култура и знание - нови територии!

*инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?