32
Следвайте ни

Липса на кворум провали отстраняването на Костадин Холянов

Само трима от 11 членове на ОИК се явили на снощното заседание

viber icon

Липса на кворум стана причина да се отложи решението на ОИК-Ракитово за отстраняване на кмета на града Костадин Холянов от поста му. Само трима от общо 11 членове на комисията се явили на снощното заседание. От останалите осем само един представил болничен, защо са отсъствали другите, не се знае. Тази вечер предстои второ заседание.
Комисията е задължена да спази решението на Върховния административен съд от 11 ноември, което потвърди, че Костадин Холянов е бил в конфликт на интереси. В такъв случай би трябвало предсрочно да бъде прекратен мандатът му. 
"Решението на ВАС е окончателно, не може да бъде оспорвано и ние сме длъжни да го спазим" - коментира пред "Марица" зам.-председателката на ОИК Зорница Томова.
Тя поясни, че ако и тази вечер няма кворум, може да се насрочи трето заседание. Ако и то се провали, преписката се изпраща на ЦИК, която трябва да вземе решение за отстраняването на кмета.
На въпрос дали от страх членовете на ОИК са предпочели да не участват във вземането на това решение Томова отговори, че действително в Ракитово, също като в повечето малки населени места, хората се страхуват от местните управници. 


Припомняме, че Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. 
В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.
КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. Наложени са му 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.
През април 4 от санкциите бяха потвърдени от Административния съд в Пазарджик, а на 11 ноември ВАС потвърди окончателно това решение.
Развоят на сагата с отстраняването на Холянов от поста обаче предстои.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?