Следвайте ни

Ликвидират цяла ферма със свине и в село Сбор

viber icon

Агенцията по храните констатира огнище на Африканска чума по свинете и във фамилна ферма в пазарджишкото село Сбор. Това е третото поредно огнище на заразата, което ветеринарните власти откриват през последните няколко дни.

Село Сбор се намира в трикилометровата предпазна зона около първото обявено огнище  в Априлци.

Положителният резултат от пробите вече е потвърден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В засегнатото стопанство се отглеждат 40 животни, които ще бъдат умъртвени. Определена е 3-километрова предпазна около огнището, в която влизат селата Сбор, Априлци и Левски, област Пазарджик. Определена е също така и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Цар Асен, с. Росен, с. Овчеполци, с. Гелеменово, с. Сарая, с. Юнаците, с. Величково, с. Черногорово, с. Попинци, с. Елшица, с. Памидово, с. Динката, с. Щърково, с. Калугерово, с. Свобода, с. Смилец и с. Блатница, област Пазарджик.

В 10-километровата зона има две големи свинеферми, за които чумата представлява особен риск, тъй като заразата в тях би довела  до унищожаването  на още хиляди животни.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

23.08.2021 | 12:36

ЗАЩОО НЯМА ЧУМА В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ--ЗАЩОТО НЕ СА ЧЛЕН НА ЕС--ЗАПОВЕДТА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО ИДВА ОТ АМЕРИКА И ЦЕЛИ ВНОС НА СВИНСКО ПРЕДИМНО ОТ АМЕРИКА--ПЪРВО ТРЪМП НАРЕДИ КАТО ИЗВИКА ЛИЧНО В БЕЛИЯ ДОМ БОЙКО ЦВЕТАНПВ И ЦАЦАРОВ--ПОСЛЕ ТРЪМП ЗАГУБИ И ПОЛЕКА ЛЕКА ЗАПОЧНА ПАК РАЗМНОЖАВАНЕТО НА ПРАСЕТА--СЕГА БАЙДАН ОСЕТИ КАКВИ ГИ ВЪРШИ ГАНЙО--И ОТНОВО ЗАПОЧНА ИЗБИВАНЕТО--ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И СКОРО С ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ЖИВОТНИ ОТ КОИТО БЪЛГАРИЯ КОНСУМИРА ХРАНА И НАПИТКИ--НИЩО НЯМА ДА Е БЪЛГАРСКО-САМО ЕТИКЕТИТЕ ЩЕ БЪДАТ БЪЛГАРСКИ

Отговори
1 0
мкс

мкс

21.08.2021 | 17:55

Къде е Нинова , Манолова да ходят да спасяват от гибел прасетата?! Преди две години изиграха цял сериал !

Отговори
1 1
Роро

Роро

23.08.2021 | 09:47

Кух си като празна войнишка манерка! Умишлено се съсипва стопанството в България за да може да се внася старото замразено месо от чужбина! Пълна държава с ренегати и глупаци, които ги обслужват!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?