32
Следвайте ни

Лектор от БАН представя магията на българското кино в Динката

viber icon

На 27 октомври в читалището в с. Динката ще се проведе семинар на тема: ,,Българското кино – неизменна част от културното ни наследство,, за читалищните служители от областта. Форумът е посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, като признание за будителския труд на работещите в читалищата. Поздравление е за празника към Регионалната читалищна колегия и отдаване на почит към делото на будителите от Възраждането до съвремието – просветители, пазители на духовността и паметта, творци във всички сфери на изкуството.

Събитието се организира от Център ,,Читалища,, - Пазарджик, в тясно партньорство с домакинстващото читалище ,,Пробуда-1914,,. Основен лектор е доц. д-р Александър Донев от БАН, сектор ,,Екранни изкуства,, на Институт за изследване на изкуствата и гост-преподавател в катедра ,,Кинознание и кинодраматургия,, в НАТВИЗ ,,Кръстьо Сарафов,,. Доц. д-р Донев е и режисьор, сценарист, и продуцент на филми. Награждаван е от Българската филмова академия като продуцент, номиниран е за Наградата на София като режисьор. Член е на Европейската филмова академия, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските журналисти.

Изборът на темата на форума е свързан с магията на ,,седмото,, изкуство да претворява действителността и с възможността му да стига лесно до хората. С това, че родното кино пази историческата и културна  памет на България, възпитава в национално самосъзнание и български дух, учи, разнообразява живота и формира естетика у българския зрител! Казано иначе - буди и поддържа духа, съчетавайки нашите: слово, музика, картини от природата и бита. 

Наред с лекция и беседа по темата, семинарът предвижда  и представяне на съвместната инициатива ,,На кино в читалището,, на организаторите. Тя цели популяризиране на българското кино чрез Читалищната мрежа в областта, като привлича внимание и увлича съмишленици в идеята, които на база интерес към заглавия от ,,златния,, фонд на Националната филмотека, да съставят програма за прожекция на български филми на място, в читалищните салони. 

Първата такава прожекция се предвижда на 2 февруари 2022 г. в салона на читалището в с. Динката - по повод 100 години от рождението на Великата Стоянка Мутафова. ,,Специалист по всичко,, е избраният филм, в който участва и актрисата. 

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?