Следвайте ни

Легендарните пещерски късмети тръгват по света за 24 май

Представят български литература и изкуство на три континента, QR код позволява те да се четат от всяка точка на планетата

viber icon

Легендарните пещерски късмети, станали известни от виртуалната игра "Възрожденско приключение", тръгват по света. В чест на Деня на писмеността в 4 чужди държави в Северна Америка, Азия и Европа ще се раздават безплатно флаери с творби на български поети, илюстрирани с рисунки на деца от Пещера.

Мария Джуркова (вляво) дава идеята, но водеща роля при осъществяването има библиотекарката Богдана Сиракова

Двигател на нестандартната идея е създателката на "Възрожденско приключение" Мария Джуркова, отново - с решаващата подкрепа на Богдана Сиракова, главен библиотекар в читалището в Пещера. Преди около 2 години пак по техен проект всеки гражданин и гост на родния им град получаваше към кафето си или на плажа флаер със стихотворение на местен поет и рисунка на талантливо дете. Сега флаерите са надградени с QR код, позволяващ достъп до творбите с електронни устройства по цял свят. А за да бъдат прочетени и разбрани от повече хора, литературните произведения са преведени на английски, френски и немски език. От 24 май те ще се разпространяват в Белгия, Германия, САЩ и Израел, където вярна съмишленичка на доброто дело е изразила готовност да раздава флаери, ако трябва и под обстрел.

Най-възхитителното в новия проект "Пещерски късмети" е, че отново е реализиран без финансиране и всичко е плод на доброволчески труд. Атрактивната инициатива увлича десетки хора. 13 поети са предоставили безвъзмездно свои стихотворения - Виктория Симонова, Зоя Кацарова, Ивелина Цветкова, Катя Попова, Мадлен Алгафари, Мартин Ралчевски, Миглена Хаджипенчева, Нидал Алгафари, Николина Барбутева, Румяна Пелова, Светослава Домусчиева и Явор Перфанов, като някои от тях създават творбите си специално за проекта. Автори на илюстрациите са 9 деца - Емили Куцева, Ерен Камберов, Йорданка Лабова, Магдалена Пройчева, Мария Младенова, Миглена Каргова, Моника Ставракиева, Ойя Фандъкова и Селин Смаилова. Трима преводачи безвъзмездно са направили преводите на чужди езици – Геновева Илиева, Паулина Цветанова и Анастасия Терзиева. Отпечатаните флаери са 155 000, като за оформлението им дарява труд графичната дизайнерка Диана Велева. Те ще се разпространяват и в българския магазин „Кукер“ в Берлин на Диляна и Валентин Гибелин. Там има етажерка, от която се предлагат български книги, към тях ще бъдат прибавени и произведенията на творците от пещерския проект. Заради все още сложната пандемична обстановка и наложените ограничения се ражда и най-иновативната идея в проекта – създадени и отпечатани са самозалепващи и устойчиви на атмосферни влияния 628 QR- кода, които да се разпространят в съответните държави чрез поставянето им на предвидените за това места. По този начин "пещерските късметчета" се сдобиват и с виртуален живот на страниците на сайта за култура и история e-peshtera. com.

"Целта ни е българското слово да достигне до колкото може повече хора, казва Мария. А най-голямо удовлетворение ни доставя искреното вълнение на авторите и най-вече - децата, при мисълта, че творчеството им ще сдобие международна известност. Да перифразирам Вазов: "И нашто слово все ще се чете". На колкото повече езици и от колкото повече хора, толкова по-добре".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?