Следвайте ни

Легендарната Шекспирова театрална школа започва с училищна пиеса

Изминаха 20 години от първото представление - "Ромео и Жулиета"

viber icon

На 29 юни 2020 г., се навършиха 20 години от първото представление „Ромео и Жулиета“ на Детската шекспирова театрална школа „Петровден“ към ОУ „К. Величков“, с. Паталеница. Винаги съм искал да има театър в училище. Първите стъпки направи актьорът Чавдар Бозаджиев, който подготви чудесния куклен спектакъл „Приказки в куфар“.

Колегите ми казаха, че в селото живее театрален режисьор Христо Церовски, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Организирахме среща с него в университета и подготвихме първия проект за детска театрална школа. За съжаление проектът не бе финансиран.

През 1999 г. училището спечели проект по идея на учителката Димка Божкова. Нарекохме го „Детска социална служба“. Един от разделите на проекта бе „Социални проблеми и драма“ с идея децата да се учат да решават някои проблеми със средствата на театъра. Поканих Христо Церовски да води тези занимания.

Още след първата среща с децата той каза: „Ще правим „Ромео и Жулиета“! В тази пиеса има и социални проблеми, и драма!“ За миг се поколебах, защото в проекта не бе предвидено финансиране на театрален спектакъл. И поради това имаше вариант да не ни признаят разходите. В същото време усетих, че ще се случи нещо забележително.

И от есента на 1999 г., Христо Церовски започна занимания с децата и подготовка на „Ромео и Жулиета“ по Шекспир. Така започна дейността си първата в България Детска Шекспирова театрална школа. Децата изучаваха различни дисциплини при изключителна всеотдайност. Репетираха дълго.

В края на месец юни 2000 г., точно на Петровден, в двора на училището бе представена известната драма на Шекспир. Спомням си, че преди спектакъла заваля, а трябваше представлението да започва. С Христо се спогледахме, прекръстихме и…природата се смили. Дъждът спря! Звездно небе, горящи огньове, звън на шпаги, тропот на коне и притихнала от вълнение публика – трудно е да се опише огромния възторг на цялото село и на публиката. Заради това, че първото представление на школата се състоя на „Петровден“ Христо реши така да се казва и школата: Детска Шекспирова театрална школа „Петровден“.

Интересни перипетии имаше подготовката на „Ромео и Жулиета“. В един момент Христо Церовски ми сподели, че има проблеми с ролята на Жулиета. Момичето, което беше избрал се колебаеше и не беше уверено в изпълнението. Предложих му да направи смяна, но това за него невъзможно. Той страшно обичаше и уважаваше децата.

Един ден, както си работех в дирекцията, той буквално влетя: „Кольо, открих Жулиета!“ Очите му горяха! Край репетиращите ученици все стоеше Петя Темелкова, също наша ученичка. И в момента, когато определеното момиче за ролята на Жулиета се отказа, Христо видя в Петя нейната заместничка. И наистина, само за няколко дни Петя Темелкова влезе в ролята и направи блестяща Жулиета. Като за първо представление Христо Церовски бе и режисьор, и актьор в ролята на брат Лоренцо.

След представлението очаквах реакцията на представителите на финансиращата организация. Те не знаеха какво ще гледат. Бяха толкова възхитени от видяното, че само ми казаха: “Прекрасно! Нищо, че в проекта нямаше предвидено финансиране на театрална постановка.“ Така и разходите за спектакъла бяха потвърдени.

Магията на театъра продължи и след това. Децата бяха други, речникът им - различен, самочувствието им – пораснало, отношенията – облагородени.

В следващите представления Петя Темелкова направи още няколко запомнящи се роля. Всички виждахме в нея бъдеща актриса – красива и много талантлива. Но животът си следва своя ход и реши, че Петя няма да е актриса. Красимир Фърцов, който изигра прекрасно Ромео също продължи участието си в школата и след това.

Създаването на Детска Шекспирова театрална школа е сложен експеримент. Той изисква не само средства, но и професионализъм, добра мотивация за децата и целия персонал на училището.

След смъртта на Христо Церовски делото му продължи неговата съпруга Инна Церовска. За съжаление през годините участието на децата постепенно намаляваше и от 2018 год. спектаклите се провеждат само с професионални актьори като в епизодични роли се включват и бивши наши ученици и участници в школата Стоян Додников и Мартина Вълчинова. За нас е радостно, че сред професионалните актьори и екип са нашите бивши ученици и участници в школата Анатолий Ставрев, Павлина-Калина Церовска и Самуела – Ивана Церовска.

Автор на текста и снимките: Никола КОЛЕВ
*Заглавието е на редакцията

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?