Следвайте ни

Лъвът Хектор почина, "Четири лапи" провериха зоокъта

Рая е изгубила най-близкото си същество и тъгува, обясняват състоянието на женската от фондацията

viber icon

Представители на фондация "Четири лапи" са проверили за пореден път пазарджишкия зоокът, а този път поводът е била смъртта на един от любимците на пазарджиклии - лъва Хектор. И последвалото видимо влошаване на състоянието на неговата сестра Рая. Това съобщи за "Марица" Явор Гечев от неправителствената организация, откъдето изпратили свои хора след бурната реакция на местни природолюбители в социалните мрежи.

Гечев увери, че не само големите котки, но и останалите животни се отглеждат при условия, каквито не биха имали нито другаде в България, нито ако бяха на свобода. Осигурявани са им по около 3 кг месо, варени яйца, дроб, бъбреци. Имат топли помещения с постоянна температура.

От няколко дни обаче Рая къса сърцата на по-милозливите хора с жалния си вой, приличащ на плач. Според Явор Гечев прегледът не е открил здравословни проблеми, но женската тъгува за партньора си, с когото са били заедно цял живот. Те са родени съответно 2004 и 2005 година и оттогава не са се делили. Нормално е животното да страда, допълни експертът, като изрази надежда, че времето ще й помогне да надживее мъката си.

Рая и Хектор бяха докарани в зоокъта в Пазарджик през 2018 г., след като бяха спасени от ужасните условия, при които са живели в зоопарка в Разград. Преди това са останали за известно време в Софийския зоопарк, за да бъдат стабилизирани.

От "Четири лапи" и тогава, и досега споделят убеждението, че са намерили най-подходящото място за двата лъва. Явор Гечев казва, че именно тук са най-добрите условия в цяла България за отглеждане на големи котки.

"Двете животни бяха доста възрастни, припомня той. Хектор е роден през 2004 година, а Рая - през 2005-та. Така че от самото начало беше ясно, че при тях ще има здравословни проблеми. Именно затова избрахме Пазарджик, тъй като климатът е много по-подходящ отколкото в Разград, а и е близо до София и можем бързо да реагираме при сериозни притеснения. Досега няколко пъти сме били викани от управата на зоокъта. Миналото лято имаше проблем с храненето на Рая. Тя беше изгубила част от телесното си тегло. Наложи се спешен медицински преглед от специалисти от София, установи се, че няма здравословни причини.

Тази година отново бяхме помолени за помощ, след като пък здравето на Хектор се влоши заради възрастта - костно-ставни проблеми, шипове и други изменения, които го правеха много трудно подвижен. През лятото дори закарахме лъва до София за медицински изследвания, направен му беше и преглед със скенер. Разбра се, че не може много да се направи, само да се облекчат болките му медикаментозно. След застудяването обаче състоянието му доста се влоши и за жалост той почина миналата седмица.

Това неминуемо рефлектира върху състоянието на неговата партньорка Рая, с която са били заедно през почти целия си живот. През 2006-2007 година за кратко е била продадена на туристически комплекс в Русе, но след забраната да се ползват диви животни за такива цели е върната отново в Разград. Така че между тези животни имаше една много силна емоционална връзка, те са брат и сестра. Напълно обяснимо е защо след смъртта на Хектор Рая е доста по-унила, спряла е да се храни за известно време, вероятно на това се дължи и отслабването й. Като всяко живо същество с чувства тя е потисната, сама, изгубила е най-близкото си създание. Но имаме уверенията на гледачите от зоокъта, че за нея се полагат най-добрите грижи и че тя има меню, съобразено с нашите препоръки.

Лъвицата отново е започнала да се храни, така че се надяваме скоро да се отърси от мъката и да се възстанови. Разбира се, ако има нужда от следващи прегледи и изследвания, ние сме насреща. Имайте предвид, че това е животно на 15 години. В дивата природа те не доживяват толкова. Когато вчера бях при нея, тя беше на една от високите лежанки и успя сама чевръсто да слезе и да се разходи. Нормално е заради самотата да е по-летаргична", допълни Явор Гечев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!!!

!!!

03.11.2020 | 19:03

Преди 2 седмици бях на разходка до там и видях лъвовете и тигрите. Котките бяха видимо недохранени, брояха им се ребрата. А въпреки, че има табелки не хранете животните постояно се хвърлят разни неща в клетките. Едно момче хранеше чакалите с кофичка от кафе и чакалите почи изядоха кофичката. Други пък даваха солети на маймунките, трети пуканки и така нататъка.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?