32

Купуват още земя за общинския соларен парк

Теренът ще се ползва за прокарване на кабели

Община Пазарджик купува още един терен за бъдещия фотоволтаичен парк. Имотът е с площ 7220 кв.м и се намира в съседство с другите четири, върху които е предвидено да се монтират соларни панели.

Предложението за осигуряване на допълнителна площ бе разгледано и гласувано на вчерашната сесия на Общинския съвет. За имота, който е собственост на наследниците на Стоян Кръстев, местната хазна ще плати по 20 лв./кв. м, или общо 144 400 лв. Целта е одобряване на трасе за прокарване на кабели за соларния парк. Съветниците упълномощиха кмета Тодор Попов да проведе процедурата по придобиването на терена.

За фотоволтаичния парк се заговори за пръв път в началото на февруари, когато Попов публично обяви амбицията си да направи Пазарджик първия в страната ни енергийно независим град. В края на март бе направена първата крачка към осъществяването на идеята - местният парламент одобри предложение за учредяване на общинско дружество, което да построи и поддържа съоръженията, а впоследствие - да произвежда електроенергия преимуществено за нуждите на общината и евентуално да продава излишъците. По-късно местният орган гласува към парка да се закупят и батерии за съхраняване на енергия.

За фотоволтаиците тогава бяха предвидени четири общински парцела в индустриалната зона с обща площ от 210 дка. Към тях сега се прибавя и пети с площ от 7220 кв.м.

Плановете на Общината са първите съоръжения да заработят още до края на тази година.

Инвестицията ще бъде в съвременни фотоволтаици, които се въртят към слънцето и използват максимално греенето му. ​​Очакванията са, че потребностите на общината от електроенергия ще се покриват​ и ще остават количества, които да се продават, а привлечените приходи да се използват за погасяване на заема за инвестицията, за поддръжка на парка и за други общински дейности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?