32

Културният министър ще подкрепи Школата за реставратори в Брацигово

Улица в града да носи името на иметинития творец Величко Минеков предлага областният управител

Пълната си подкрепа за разкриване на национална школа по архитектурна и строителна реставрация в Брацигово декларира днес министърърът на културата проф. Велислав Минеков, който бе на посещение в региона. Брацигово бе първият град в програмата му, кто там гостът се е срещнал с кмета на общината Надежда Казакова и представители на националните ръководства на Камарата на архитектите и Камарата на строителите, проекта за разкриване на такова учебно заведение именно в града, известен със своите майстори строители. Ако идеята бъде реализирана, това ще бъде единствена по рода си школа не само в региона, но и в цялата страна.
"Ако това се случи, ще бъдем на онова ниво, на което сме били преди години - коментира по този повод проф. Минеков. - Не го казвам с носталгия към миналото, но все пак имаше възможност да се обучават професионалисти, майстори, занаятчии. И трябва да се случи, защото сега имаме невероятни архитекти, изключителни инженери, но майстори нямаме" - каза проф. Минеков.
Той изрази ангажираност и по болезнената тема с финансирането на музеите, галериите, библиотеките, читалищата.
"Отпуснахме вече средства - и за музея, и за теренна археология. Освен това ние се срещаме вече често с колегите още от 2 август, когато се върнах на тази работа. Нещата наистина са неприятни и те са прави, че напускат - в момента получават възнаграждения, много по-ниски от тези в училищата. Има начин тези проблеми да се излекуват. И ако съм приел този мандат, то е, за да си довърша работата".
Проф. Минеков бе в Пазарджик по покана от областния управител Трендафил Величков. Гостът имаше честта пръв да види изложбата с творби от колекция "Величко Минеков", подредена в Художествената галерия, чието откриване предстои на 11 октомври. Величко Минеков си отиде от този свят на 2 август тази година, като остави на родния Пазарджик богато наследство от скулптурни произведения. По време на срещата Трендафил Величков заяви, че скоро ще предложи улица в града ни да носи името на бележития български творец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?