32

Културни дейци от Хасково се срещнаха с колеги и граждани в Пещера

В Пещера читалище „Развитие-1873“ и издателство „Планини“ организираха Творческа вечер с Клуба на дейците на културата град Хасково. В срещата участваха и пещерци, изявяващи се в различни изкуства: автори на поезия и проза, художници и приложници, хорови изпълнители. А също и меценати, и работещи в сферата на културата. Инициатор на събитието, изградило „мост“ между творческите общности в двата града, беше писателят от Пещера Георги Връбчев, участвал в хасковския Национален литературен конкурс „Южна пролет“.

Срещата започна непринудено, като между стари приятели. И приключи така топло, с идеи за разгръщане на дейности в рамките на широки партньорства, споделени практики и постоянен обмен на опит. За обединяване на радетелите за култура и на творците и почитателите на различните видове изкуства – по места и отвъд териториалните граници на отделните градове.    

Вълнуващо, като визионери и артисти, но и по човешки искрено говориха всички участници в дискусията. От домакините: читалищният председател, секретарят на читалището, библиотекарят, председателят на тамошния Литературен клуб „Искри“ и негови изявени членове; приложници от СНЦ „Жарава“ в Пещера; свободни творци и публика от посрещащия град. Гостите представиха свои произведения, както и цялостната си клубна дейност. Аудиторията беше завладяна от поетесата Ели Видева, дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и съосновател на престижния Национален литературен конкурс за дебютна книга – „Южна пролет“. Защото Ели не премълча за трудностите и перипетиите, за волята, труда и усилията,  нито за удовлетворението от признанието и постиганите успехи - в това да откриваш и развиваш таланти, да създаваш и популяризираш култура. 

На финала хасковските писатели подариха от книгите си на пещерската читалищна библиотека. А членове на Литературния клуб „Искри“ при читалището им благодариха със споделена поезия – лично творчество.

РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик благодари на организаторите за поканата, да има свой представител в тази, наистина Творческа вечер с културни дейци от град Хасково и от малка, но духовна Пещера. Започна разговори по осъществяване на медиация в партньорства между хасковските творци и читалищната общност в област Пазарджик. За представяния на произведения и взаимен обмен в Регионалната мрежа от читалища. За домакинство на Пещерския читалищен клуб „Искри“ по осъществяване на „Литературния поход в читалищата на Пазарджишко“ - съвместна инициатива на Регионалния читалищен център и Дружеството на писателите в Пазарджик, подкрепяща писането и четенето. За провеждане на Пленер по изкуствата за работещите в читалищата в областта.  

*Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?