Следвайте ни

Къща за гости в Юндола изяде хляба на шефка от фонд "Земеделие"

Иванка Багдатова-Мизова „консултирала“ проекта на „Тара 2008“ ЕООД

Скандалът с къщите за гости, строени с европейски средства, взе нова жертва. Оставка подаде Иванка Багдатова-Мизова, зам.-шеф на ДФ „Земеделие“ - управляващ орган на Програмата за развитие на селските райони. За нейното отстраняване настоя министърът на земеделието Румен Порожанов, след като се разбра, че телефонът на висшата служителка е посочен за контакт за резервации в къщата за гости „Тара“ в Юндола. Предстои да бъде извършена проверка, за да се установи каква е връзката на Мизова с обекта.  Той е изграден по проект, одобрен през 2013 г. Собственикът „Тара 2008“ ЕООД е получил субсидия от 281 321 лева от ДФ „Земеделие“. Фирмата е на Емине Икмет Местан.  През 2013 г. Иванка Багдатова-Мизова е била шеф на дирекция „Инвестиционни схеми за подпомагане“ във фонда, а от август 2014-а и негов заместник изпълнителен директор. 

 

Най-вероятно Мизова е извършвала консултантски услуги, като е подпомагала фирмата,  изготвила проекта на „Тара 2008“ ЕООД. Не е ясно обаче как телефонът й се е появил в сайта за резервации.   

 

Премиерът Борисов светкавично е приел оставката на зам.-шефката на ДФ „Земеделие“. Вчера той настоя да бъдат проверени всички къщи за гости и призова прокуратурата да разнищи  случаите, в които има съмнения за злоупотреби и нередности.

 

Още за скандала - на стр. 19 и 20 в днешния брой на "Марица".

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?