Следвайте ни

Кризата "COVID-19": В пъти повече безработни се записват на борсата

viber icon

В пъти повече се очаква да нарасне броят на безработните в Пазарджик и областта заради извънредната ситуация след труса "COVID-19", който се стовари върху икономиката както в региона, така и в цялата страна. От средата на март досега регистриралите се в Бюрото по труда в Пазарджик са над трикратно повече, отколкото са били по същата време на миналата година. 

Случващото се в цифри - от първия работен ден след обявяване на извънредното положение - 16 март, до края на месеца в Бюрото по труда в Пазарджик са се регистрирали 304 човека, съобщи за "Пазарджишка Марица" директорката на ведомството Дочка Димкова. В това число са и хората, върнали се от чужбина, след като там са останали без прехрана. За сравнение със същия период на миналата година на борсата е имало записани 111 души, или със 193-ма по-малко. 

През април тенденцията продължава с още по-бързи темпове. Само за първи три дни са се регистрирали нови 238 души, докато за същия период на 2019-та са били едва 61.

"Не смея да давам прогнози как ще продължат занапред нещата и дали ръстът на безработицата ще продължи - коментира Дочка Димкова. Само мога да се надявам, че пикът на този процес вече е минал и случващото се няма да засегне много хора!".

За момента обаче ситуацията се отразява зле не само на трудещите се, но и на много фирми. Внесени са вече първите заявки на пострадали от кризата работодатели, които въпреки трудностите ще опитат да не се разделят с персонала си. До понеделник подадените документи за подкрепа по схемата, станала известна като "60/40" са 10, за общо 73-ма наети служители. Кандидатите са от различни икономически сектори - „Ресторантьорство”, а единични случаи са от сферата на  „Образование - частен сектор”, „Ремонт на компютърна техника”, „Производство на вина” и сектор „Промишленост”.

"Работодателите нямат затруднения с кандидатстването и критериите на схемата, уверява Димкова. Съобразявайки се с препоръките за избягване на контакти с хора почти всички подават документите си онлайн през сайта на Агенцията по заетостта, процедурата онлайн е много улеснена и препоръчвам на всички този начин. Само за една фирма съвсем в началото бяха внесени документи лично, вероятно собственикът не е знаел, че може и по интернет. при безработните е различно - повечето от тях до момента идват лично и на място, макар че и за тях има опции за електронна регистрация".

Директорката на Бюрото по труда допълва, че е много вероятно броят на фирмите и организациите, потърсили подкрепа по схемата "60/40" да се увеличи чувствително в близките дни. Тя и колегите й получават много обаждания и запитвания по този повод, като те са и от дружества извън изброените икономически сектори. Срокът за кандидатстване е до 21 април, като може документите да бъдат изпратени и с препоръчано писмо с обратна разписка по пащата или чрез куриер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?