Следвайте ни

Криза за готвачи, добрите бягат в чужбина

Причина за кризата в бранша е ниското заплащане

viber icon
Валентина АСЕНОВА, "Пазарджишка Марица"

Глад за готвачи налегна пазарджишкия трудов пазар. И в Бюрото по труда, и в сайтовете за работа обяви за готвачи има почти постоянно, като броят им варира от 5-6 до 20-ина по едно и също време. Текучеството също е голямо, като в много ресторанти новонаетите се задържат средно по два-три месеца, а често хората си тръгват само след няколко дни на работа, показа проверка на "Пазарджишка Марица". 

Причината за кризата е стандартната - ниското заплащане в бранша в региона. А предвид огромната разлика във възнагражденията, които се предлагат за приготвящите храна у нас и в чужбина, за местните ресторанти става още по-трудно да намерят и задържат добрите работници. Като дойдат тук, очакват да работят по 8 часа и да вземат по 2000 лв. Това не е реално, коментира собственик на ресторант в Пазарджик. Той обаче признава, че изискванията са такива, защото в повечето европейски държави заплащането е доста по-високо. В България обаче не е реалистично да се очакват подобни доходи за работа в кухня, освен ако не става въпрос за някой от най-луксозните ресторанти в София. Но дори там рядко се раздават такива суми, допълни още кръчмарят. Признавайки, че на места възнагражденията са обидно ниски за труда, който се изисква./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?