102

Край на евтините общински жилища в Пазарджик

Цените им сега са двойно по-ниски от пазарните

Евтините продажби на общински жилища и терени са напът да останат в историята, ако бъде прието предложението на кмета Петър Куленски да се направят изменения в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в жилища, собственост на Община Пазарджик. Казусът е заложен като втора точка от днешната сесия на Общинския съвет.

Наредбата, действаща в момента, е приета през 2005 г. и с нея се уреждат отношенията, които са свързани с реда и условията за жилищни нужди на граждани, за настаняване под наем, управление и продажба на жилища ​- общинска собственост. Причините, които налагат приемането на измененията и допълненията на ​наредбата,​ е необходимостта от прецизиране на част от текстове​ <210> с цел по​-ефективен контрол върху наемателите на общинските жилища, изискуемите документи, въвеждане на ежегодни декларации за картотекираните лица, редактиране на два отменени текста с решения на Административен съд​-Пазарджик, необходими за правилното функциониране на процедурите по наредбата.

С промените се предлага изменение на базов показател: продажната цена на общинско жилище. От последните изменения на продажните цени на общинските имоти изминаха три години. За това време минималната работна заплата в страната се повиши с 28%, инфлацията е 31% за м. юли 2023 г. спрямо месец юли 2020 г. В действащата ​наредба продажните цени на общинските жилища се формират от данъчната оценка на имота, увеличена с коефициент 1,2 ​- за града и с 2 - за с. Главиница. Общината към настоящия момент сключва отчуждителни сделки с наемателите при изключително неизгодни за нея условия, като продава общинските имоти на цени, които са с повече от 240% по-ниски от пазарните.

От друга страна, наемателите, решили  да придобият общински имот,  могат да го закупят, не без помощта на Общината, която им е предоставила общински жилища срещу символичен наем. Би следвало да се намери приемлив компромис, усреднена цена за общинските имоти.

Предложената с настоящия проект промяна ще намали загубите на Общината от продажбата на общински жилища. Същевременно се предвижда процентна отстъпка от продажните цени за дългогодишните наематели, съобразно времето, през което са живели в общинското жилище. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?