Следвайте ни

Кражби по панагюрски: ВиК съоръжения за 1 млн. никога не заработиха. Виновни няма

viber icon

Кражбите във ВиК сектора не са от вчера. Просто стават все по-големи. До момента обаче случаите, в които отговорните институциите са се заровили в проблема, се броят на пръстите на едната ръка.   

Още преди 3 години "Марица" описа показателната история за изтичане на милиони през тръбите в село Оборище, Панагюрско. Там по програма на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са похарчени близо 1 млн. лева за Пречиствателна станция и колектори. 13 години по-късно от съоръженията няма и следа, а местните хора все така се облекчават "по вънка". Пречистващите системи и двата колектора са направени през 2006-2007 година по проект, чиято стойност е около 900 000 лева. Един от колекторите с дължина около 100 метра е изграден, но не се ползва. Другият е по-голям и събира отпадъчните води от 20-30 къщи, за да ги отведе до станцията. Тя представлява две бетонни корита с ръждясали капаци. И тъй като не функционира, ролята на съоръжението е като на старото дере, което селото си има и без парите от ПУДООС още от времето, когато тук са се облекчавали юнаците на Бенковски от Хвърковатата чета.

За 13 години така наречената Пречиствателна станция е събрала материал, който комшията от горната улица натоварил в каручката си между два фаса.     

Пречиствателната станция и колекторите са строени по времето на НДСВ. Никога не са сработили, а уникалното е, че не са вписани нито в активите на ВиК, нито в Общината. На практика станцията и двата колектора не съществуват по документи, но изграждането им е разплатено на изпълнителя явно без необходимите технически проби и другите задължителни документи по процедурата за приемането им от възложителя. 

От фирмите, работили по колекторите и пречиствателните станции в общината, днес няма и следа. Те отдавна са си взели парите за несвършената работа, а нито представителите на местната власт, нито експертите от ПУДООС са им потърсили сметка защо съоръженията не работят. Не са го направили и от прокуратурата, защото никой не е сигнализирал за кражбата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?