Следвайте ни

КОВИД структурите на МБАЛ-Пазарджик са препълнени

Няма места даже за заразени наши служители, казват от лечебното заведение

viber icon

Критична остава ситуацията в Областната болница в Пазарджик, където от дни наред са заети всички места, разкрити за болни с коронавирус - те не стигат дори след поисканото от министъра на здравеопазването разширяване с 20%. Заети до последно са 84-те легла за настаняване, а още по-голям проблем има с така наречените триажни легла за съмнителните пациенти, чакащи резултатите от тестовете си, казва директорът на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов. 
"84 са местата във вътрешните отделения, 80% от хората на триажните легла също излизат с КОВИД. Всеки ден и особено вечер пристигат нови и нови болни - както самонасочили се, така и насочени от лични лекари, пулмолози. Наистина е много трудно и на персонала в Спешно приемно отделение, което е единственото в областта. Понякога се налага да настаняваме хора на кушетки, на носилки, на инвалидни столове, по пейките. Съжалявам и се извинявам на пациентите, които няма как веднага да бъдат обслужени - колегите са претрупани с работа и са на ръба на силите си! Но първо се гледат най-спешните случаи, вика се интернист, който е един за цялата болница и обслужва над 105 пациенти с такава инфекция. После трябва да се направи рентгенова снимка, изследвания - всичко това изисква много време" - казва д-р Темнилов, който призова гражданите да проявяват повечме разбиране.
На предстоящото днес заседание на Областния кризисен щаб лекарят ще поиска и по-малките болници да разкрият триажни легла, както и да се включват по-активно в приема на болни с КОВИД. 
Капацитетът на държавото лечебно заведение е изчерпан. Нерядко няма места дори за хора от екипа - заразени лекари, медицински сестри и служители.
"В този тежък момент трябва всички да се мобилизираме, защото само всички заедно можем да постигнем най-важната цел - добро лечение и да спасим живота на колкото може повече хора", допълва д-р Темнилов. Той не очаква работата на екипа му да се облекчи от спад на заболеваемостта, тъй като в последните дни тя дори се увеличава.
Припомняме, че вчера от държавната болница отправиха и апел за помощ заради недостига на персонал - необходими са още 10 медицински сестри и 10 болногледачи, които ще бъдат наети на трудови договори.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ваня

Ваня

20.11.2020 | 22:37

Абсолютно си прав, ама нашият министър-председател се оказа страхливец. Нищо, че има вид на бабаит, страх го е от една шепа протестиращи.

Отговори
1 0
Стига

Стига

20.11.2020 | 11:42

Нека още да се лигавим с мерките! Това,което се случи в Пловдив,е близкото бъдеще. П.рост народ не се управлява с молби! Заповед,затваряне и стига ала бала. То молби,то чудо.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?