Следвайте ни

КОВИД-19 в региона: В първите 10 сме по заразени, но и по ваксинирани

viber icon

Пазарджишка област е в първата десетка по брой на заразени с коронавирус от началото на пандемията, но и в първата десетка по брой на имунизирани срещу новия бацил Това стана ясно след проведено днес заседание на Областния щаб за борба с КОВИД-19. 

Регионът остава в червената зона, но като цяло ситуацията в болниците е сравнително спокойна, те са снабдени с всички необходими предпазни средства, увери областният управител Стефан Мирев. По-голяма е натовареността в МБАЛ-Пазарджик, Белодробната болница, както и двете болници във Велинград. 

Заболеваемостта към 4 февруари в Пазарджишко е 181,6 на 100 000 души. До вчерашна дата 6315 са заразените, оздравели са 5213, починали са 439 човека. 230 са медиците, заразени с коронавирус от началото на пандемията, 226 са оздравели. 157 пациенти с КОВИД са настанени в болници, 9 от тях са на интензивно лечение. 

Продължават засилените проверки на РЗИ и инспектори по храните, като акцент са големите търговски обекти, пазарите и тържищата, хотелите и къщите за гости, предупреди Стефан Мирев.

Той продължи с изненадващ въпрос, изпратен до щаба – за дейността на пенсионерските клубове.

„Нашата препоръка е те да останат затворени, тъй като ситуацията не позволява да поемем риск със здравето на възрастните хора, отговори губернаторът. Разчитаме на общините да контролират спазването на тази забрана“.

Ваксинационният план в Пазарджишко се изпълнява, допълни директорката на РЗИ д-р Фани Петрова. Досега е поставяна единствено ваксината на „Пфайзер-Бионтек“. Очакват се доставки и от другите. 

Изпълнена е първата фаза от имунизационния план – с всички медицински работници, стоматолози, зъботехници, фармацевти и др. 1538 са поставените дози досега. В момента се работи по втора фаза – социалните домове и учителите. Досега ваксина са получили 198 работещи в училищата, до събота ще бъдат поставени още 306 дози като първа игла. В домовете за стари хора са ваксинирани 108 човека. С тях общият брой на имунизираните в Пазарджишко е 1844, което ни нарежда на едно от първите 10 места в страната, каза още д-р Петрова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай