Следвайте ни

Константин Анастасов представя морето, Несебър и "Фриволно"

viber icon

"Фриволно" е озаглавил традиционната си експозиция на морска тематика обичаният пазарджишки художник Константин Анастасов, който кани всички приятели, почитатели и ценители на откриването й. То ще бъде утре от 18,00 часа в Камерната зала на Дружеството на пазарджишките художници.

"Всъщност няма нищо фриволно, отбелязва Анастасов. Това е една много отговорна изложба, макар и с камерен брой експонати - 10 живописни творби, около 12 инсталации. Точно заради инсталациите я нарекох "Фриволно", защото за много хора вероятно нещата не се "връзват" по този начин. Включени са и поне пет женски образа, вплетени в ситуация или условия, в които се виждат елементи от морето, тъй като изложбата не е чисто пейзажна или да представяща темата за морето буквално. Но то винаги, всяка есен по това време присъства в нея, защото морето е в мен, обсебило ме е. Присъства и неща, които съм намирал на брега и които човек би могъл да подмине, но аз ги превръщам в една нова реалност и послание към хората. Макар да се притеснявам от усложнената обстановка около COVID-19, бих се радвал изложбата да има повече посетители".

Омагьосващият с красотата си Несебър отново е извор на вдъхновение за Константин Анастасов, който това лято два пъти за по десетина дни си е подарил изживяването да се потопи в уникалната атмосфера на крайбрежния град, да да потърси и намери нови идеи. Или те да го намерят, докато съзерцава природата.

"Дори когато само обикалям, аз "рисувам" в мисълта си, запечатвам всичко - казва творецът. След това го трансформирам - може би това е точната дума, защото аз харесвам природата, но в картините си не я показвам такава каквато я виждам, защото е много фотографско, а я пречупвам и я пресъздавам в стил "Коко" (както го наричат приятелите му - б.а.), като себе си. Морето винаги ме вдъхновява, а това лято имаше и много събития. Беше празникът Света Богородица, а майка ми беше Мария, светла й памет! С много хора общувах в тамошната галерия. Жалкото е, че и те споделят моите впечатления - минават много хора край нас, но повечето се запътват към сръбската плескавица. Такава хубава галерия имат на ул. "Нептун" 12, а се чудехме какво пречи на хора, изглеждащи материално добре и модерни, да влязат - това е прозорец към света. Творбите са толкова добре подредени и презентирани, всеки ден има нови неща и винаги има още какво да се види. Толкова много народ се изсипа и това лято в Несебър въпреки коронавируса, но явно малко хора се интересуват от изкуство. Не знам защо, твърде земни ли сме станали... Но то и земен да е човек, е нормално да има своята вътрешна потребност от красотата, която е навсякъде около нас".

Приятели определят Константин Анастасов като "екшън-художник". Всекидневието му напълно отговаря на тази дефиниция. Наред с подготовката на традиционната си есенна самостоятелна изложба той участва със свои творби и в експозицията "Приятели на морето". А сега се подготвя за предстоящо изложение на карикатурата в Македония, посветено на Хитър Петър, но озаглавено "Итър Пейо".

"Там си звучат нещата много съвременно опростено, акцентирано и смешно в подборката илюстрации на историите за Хитър Петър, с усмивка разкрива Анастасов. Той си е един много интересен и колоритен герой".

Наред с това художникът подготвя и илюстрациите към книга, която предстои да излезе от печат. Тя ще съдържа детски творби на Ели Деянова, с която освен любовта към изкуството го свързва и добро приятелство. А създаването на илюстрации към детските приказки му доставя несравнимо удоволствие. 

Друга творческа изява пък станала причина за първи път есенната изложба на Анастасов да не се открие на Кръстовден, а два дни по-късно - участието му във Фестивала на чушката, домата и екологичните храни, продължил до 13 септември. Там пък показал пред публиката своя поредица от 21 карикатури. Едновременно с това представил и изложба на млада художничка, която учи иконопис във Флоренция, както и на 8-годишно момиченце, също с обещаваща дарба.

Това участие стимулирало музата на твореца и с посещението на царската резиденция, известна като Градина "Кричим". Там имал невероятната възможност да се наслади на красотата на редки дървесни видове, извисяващи се на над 3000 декара площ, изящни водни лилии, бамбук, елени, сърни, птици - жива природа в цялата й красота. Намеренията на организаторите на фестивала са пък идната година художниците да рисуват в царската градина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?