32

Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ ще има в Динката за Деня на ромите

В читалищния салон на село Динката днес ще се проведе конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ за деца от 7 до 12 години. Събитието е организирано от местното читалище „Пробуда-1914 г.“ , с подкрепата на Кметство Динката и Община Лесичово - по повод Международния ден на ромите – 8 април.

От читалището обещават много забавление за публика и участници, по време на провеждането. С музика и добро настроение, тъй както ромите могат. И разбира се, с награди и аплодисменти.

8 април е обявен като Ден на ромите през 1990 г. на 4-я Световен конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на значими представители на ромския етнос – Първият ромски конгрес на същата дата през 1971 г. в Лондон. А през 1992 година ООН и Съвета на Европа обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгрес, на който са приети ромски химн /песента „Джелем, джелем“/ и знаме – червено колело с 16 спици в сини и зелени полета, като небето и земята -символизиращи волния чаргарски живот на ромите в миналото. Така, на този ден, ромите по цял свят отдават почит към жертвите си във Втората световна война. С различни събития, популяризиращи ромската култура, история, ценности и бит.

Читалищата в региона, пък и в страната, като средищни общностни центрове отбелязват подобаващо 8 април. Особено в населените места с преобладаващо ромско население. В знак на толерантност и зачитане на историята и културните специфики на етноса – част от  многообразието на живото богатство на България и света.

*инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?