Следвайте ни

Коментари: Данъците ги вдигат съветниците, кметът само предлага

viber icon

Данъците ги вдига общинският съвет, а не кмета. Правомощията на кмета като представител на изпълнителната власт, опират единствено до това, да внася предложения. Истината е, че общинският съвет е законодателният орган, на който са делегирани правата да гласува и приема актове (според Закона за местното самоуправление и местната администрация – ЗМСМА). И когато актовете не противоречат на законите на Република България, общинските съветници се водят единствено от съвестта и почтеността си. Така че, уважаеми съграждани, не кметът, а общинските съветници узакониха със свое решение плащането на 150 000 лв. за превоз на спортни фенове, те са отговорни и да се узакони изплащане на годишния наем за автовишка в размер на 140 000 лв. Примерите са безкрайно много, а гласуването и приемането на решения, които касаят управление на публични средства, на Вашите пари, скъпи съграждани, позволяването такива харчове, чрез вдигане на ръка в залата, граничат с пълна безотговорност и безстопанственост. 
И да, кметът управлява бюджета на общината, но реално всяка негова актуализация зависи единствено и само от общинските съветници. В техните правомощия са и решенията, които касаят всеки един кредит, изтеглен през определения мандат.
Така че, уважаеми, преди да критикуваме кмета, нека всеки да си помисли за коя листа общински съветници е гласувал и да проследи тяхното поведение в залата на общинския съвет. Тези, които си избрахте – те увеличиха Вашите данъци! И вместо да пишете възмутителни коментари, заповядайте на следващата сесия и потърсете отговорност от всеки един. Такова трябва да е гражданското поведение – взаимна отговорност!
Атанас Шопов - общински съветник

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

знаещ

знаещ

10.11.2020 | 11:00

Ама само кмета и единствено той може да предложи вдигане или сваляне на данъците.Така че не се правете на луди и не се опитвайте да защитавате зикича ,че се готви да вдига данъците.

Отговори
4 0
Гълъб

Гълъб

11.11.2020 | 05:49

ВСЕКИ ЧЛЕН НА СЪВЕТА ИМА ПРАВО ДА ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ И ГЛАСУВАНЕ! ОЩЕ: ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО ДА ДАВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ С ПОМОЩТА НА НЯКОЙ ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ. ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО В ПОВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ИЗПЪЛНЯВА РЕШЕНИЯТА НА СЪВЕТА И ДА УПРАВЛЯВА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА КМЕТСТВОТО ЗА КОНТРОЛ НА ОТГОВОРНИЦИТЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО ПО СЕКТОРИ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай