Следвайте ни

Колоездачи ни застрашават в пешеходните зони

Преди дни едва не отнесли майка с бебешка количка

viber icon

Колоездачи демонстративно карат по пешеходните зони на Пазарджик, напук на забраната за това, въведена с наредба на Общинския съвет. Нещо повече – на моменти са толкова нагли, че сякаш искат да пропъдят оттам минувачите. Демонстративно правят опасни маневри или преминават с високи скорости, които може и да не убият човек, но крият рискове от сериозни травми.

Преди броени дни в Пазарджик се стигна до поредния такъв спор, за който ни разказа Гергана Николова от Движението на българските майки. По време на традиционния базар на Тортата доброволките забелязали група тийнейджъри, които добре се забавлявали с иначе хубавите си колелета. Част от купона било да карат все около насъбралите се край пъстрата сергия деца, за ужас на родителите им.

„Няколко пъти им направихме забележка, но това сякаш ги настърви още повече, разказва Николова. С нас имаше и малки деца, и бебета в колички, синът ми беше с превръзка след операция. Помолихме велосипедистите да отидат да карат другаде, за да не стане нещо лошо. Вместо това с нахален тон те ни питаха: „Иначе какво ще ни направиш?“. И продължаваха да се бутат с колелетата в нас и децата. Даже извикаха още свои авери.Тогава стана страшно! Два пъти звъняхме на 112 – никаква реакция. Принудихме се да съберем кашоните със сувенири, а на тръгване единият едва не отнесе една от майките и бебето й в количката“.

Гергана припомня, че след като има забрана, това не е случайно и тя трябва да се спазва. Ако на някого му се налага да мине с колело, поне да пази другите, особено по-малките. Николова смята, че трябва по-често да се правят хайки за нарушители. А ако не може да бъдат наказани по друг начин наглеците, да им се спадат гумите, за да се укротят поне за малко.

Де юре правилата са добре замислени, а точно преди година съветниците вдигнаха глобите за колоездачи в пешеходните зони. За първо нарушение санкцията е 20 до 50 лева, за повторно и следващи – 50-200 лева. Има и достатъчно забранителни знаци на входовете на градските паркове.

Лошото е обаче, че тези наказания се оказват трудно приложими, признава шефът на екопатрулите Георги Шикерджиев.

„Има нихилизъм, има маниакално его, има огромно желание за доказване на това кой е по-голям мъж у някои хора“ – разказва Шикерджиев от горчив опит. Оказва се, че велосипедистите се държат също толкова нагло и с неговите служители. Ако не успеят да им избягат, вдигат скандали все едно не те са виновните, а онзи, който се опитва да ги озапти.

Въпреки това предстоят нови проверки. След предадения от нас сигнал на Николова акцията ще бъде ускорена, за да не се стигне до злополуки, увери Шикерджиев.

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?