32

Кога безплатното излиза скъпо? Или колко струват непоисканите платени продукти

Ако получите непожелани от вас стоки или услуги, включително цифрово съдържание, не е необходимо да заплащате за тях. Не сте длъжни и да върнете каквато и да било стока, която ви е доставена, без да сте я поръчали! 

 

Най-често непоисканите услуги, които после може да ни се таксуват, са различни игри, допълнителни пакети с MB, минути и SMS-и, промоционални канали и пр. Те обикновено започват да идват след подписване на договори с телекоми, финансови институции, доставчици на услуги на информационното общество и др. Достигат до нас чрез кратки съобщения на телефона ни, по имейл, в месинджър и могат да бъдат изпратени както от дружество, с което сме в договорни отношения, така и от трети лица, на които са били предоставени – правомерно или не: 

 

„Провери дали телефонът ти не е заразен с вируси – отговори със SAFE (безплатно) на този SMS и провери дали някой друг няма достъп до снимките, чатовете, е-мейлите и всичко, което е в телефона ти! Получаваш 7 дни безплатна защита от ХХХ Цена след безплатния период 1.20 лв./седмица; Инфо: ... Откажи рекламните съобщения със СТОП на ... (0.00 лв.)“

...

Ти ли си най-умният потребител, който да спечели днес ваучер с 20 лв.? Пробвай! Изпрати SMS с текст ДА (безплатно) и провери късмета си! Всеки ден един от най-добрите ще получава по ваучер с 20 лв., ти от тях ли си? Започваш безплатно за 4 дни, след това 0,36 лв./ден! 

Откажи рекламните съобщения със СТОП на ... (0.00 lv.) Info: ...

Не трябва да се изненадваме, че получаваме съобщения от такъв вид, ако сме дали съгласието си данните ни да бъдат обработвани за маркетингови цели.

 

Въпросът е кога подобни услуги трупат сметки и можем ли да предотвратим това? Краткият отговор е: плащаме, когато се включим в играта! 

Даденото от нас съгласие личните ни данни да се обработват или предават на трети лица за обработване с маркетингови цели не е равносилно на съгласие да получаваме услуги срещу заплащане. 

 

„Има нещо специфично - обикновено тези услуги се предоставят за кратък период безплатно и след това стават платени. В Закона за защита на потребителите изрично е посочено, че не може да бъде предоставяна услуга срещу заплащане, без тя да е поискана от клиента“, посочи пред БНР Габриела Руменова от „Ние потребителите“. Липсата на отговор не се счита за съгласие, затова ако не сте сигурни, просто не отговаряйте!

 

„В момента, в който вие се включите, се счита, че приемате офертата със съответните предложени условия и след тези 4 или 7 безплатни дни започват да ви се начисляват такси. Ако търговецът не може да докаже, че вие сте дали съгласието си, а ви предоставя непоискана от вас услуга и я таксува, тогава сте в правото си да ви се върнат всички начислени за нея суми“, обясни в ефира на Bulgaria On Air Руменова, която беше PR на Комисията за защита на потребителите в продължение на 15 години. Тя уточни, че всеки конкретен случай следва да бъде проучен от компетентните органи. 

Санкциите за изпращане и таксуване на непоискани стоки и услуги достигат до 3 000 лв.

 

„Ние, потребителите“

Проектът „Ние, потребителите“ е некомерсиална платформа за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ от граждани на граждани по широк спектър потребителски теми. Фокусът е върху практиките, за да знаем не кой, а какво прави и да сме по-подготвени при срещата с тях , ако и на тях им се случи същото.

Страницата дава поле за обсъждане на лични и актуални потребителски казуси, новини и събития, свързани с потребителските права и тяхното реализиране. Целта е подобряване на познанията в тази област и на подготовката и увереността на хората за реакция, както в моменти на опити да бъдат подведени от некоректи търговци и доставчици на стоки и услуги, така и ако вече са станали жертва на нарушения и нелоялни практики в търговската мрежа, онлайн пространството и навсякъде, където са в ролята си на потребители.

Когато не успяваме да се справим сами, ще сезираме компетентните органи за оказване на помощ!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?