Следвайте ни

Кметът Попов: Имам дългосрочна визия за развитие на Пазарджик 

CV

Тодор Попов роден на 26 декември 1967 г. в Пещера. Завършва "Право" в Софийския университет. От 1992 до 1995 г. е младши съдия и районен съдия в Окръжен и Районен съд - Пазарджик. В периода 1995-2007 г. работи като адвокат. От 1999 до 2007 г. е съветник в ОбС - Пазарджик, като в последните четири години от периода е негов председател. През ноември 2007-а е избран за кмет на Пазарджик. На 23 октомври 2011 г. става кмет за втори път, а на 3 ноември 2015 г. - за трети. Един мандат е председател на Националното сдружение на общините.

Краят на настоящия 3-ти мандат е прекият повод да разговаряме с най-дълголетния кмет на Пазарджик в новата история на града. 

 

·       Имаме крещяща нужда от нови хотели

·       Генерираният боклук е двойно по-голям от преди 10 г.

·       Безработицата в Пазарджик е под 2 %-та

·       Няма град в света без бездомни кучета

·       Санирането бе най-смислената държавна политика

·       Хипер амбициран съм да станем най-спортния град

·       Готвим данъчни преференции за родители на спортуващи деца

·       Успешните млади хора ще бъдат стимулирани финансово 

 

-      Г-н Попов, приключвате 3-тия си мандат като кмет на община Пазарджик, а на връх празника София, Вяра, Надежда и Любов се регистрирахте като кандидат за следващ. Какво ви мотивира да поискате доверието на избирателите за предстоящия управленски цикъл – 2019-2023-та година?

-      Винаги досега съм гледал на развитието на града и общината като на един далечен времеви хоризонт, а явяването на избори е само една проверка на доверието за политиките, които даден кмет предлага. Още през 2007-ма година аз обявих, че имаме дългосрочна визия за развитието на града ни. Сега смятам, че тази визия включва още редица неща, които трябва да направим и да надградим върху това, което постигнахме заедно. В моята глава специално има планове за развитие на нашия град до 2027-ма година. Мотивацията ни е свързана с амбицията да развиваме още по-успешно нашия град и от друга страна с доверието, което се ползваме сред нашите съграждани. 

-      Очевидно е, че след 12 години откакто сте кмет, Пазарджик беше променен из основи в позитивен план. Какво обаче не успяхте да свършите през това време?

-      Заслугата за успехите се дължи безспорно и на целия ми екип, и всички хора, с които сме работили. А те въобще не са малко – това са всички общински съветници,  минали през ситипарламента през тези 3 мандата, всички служители на общината, кметове на кметства и т.н. Да не забравяме и активните хора на града ни – те бяха съпричастни с всичко, което правехме. Този успех е общ. Смятам, че към днешна дата Пазарджик изглежда като един европейски град. Знаем каква беше визията му допреди 12-15 години и каква е сега. Промяната включваше - инфраструктура, зони за отдих, такива за спорт, улично осветление, чистота, физическа среда, център, квартали, Острова, Кооперативния пазар, условия за работа на населението. През това време бяха решени глобални проблеми като вечно горящото и димящо сметище, автогарата, транспорта, спортните бази. Казано иначе си подредихме града. Сега на следващ етап ми се иска да почнем да се гордеем с успехите си, които постигнахме като пазарджиклии. Ние страдаме от липса на самочувствие и това трябва да се промени. Затова от тук насетне теми като спорт, култура, иновации  и образование ще ни бъдат приоритети.

-      Промяната на физическата среда в централната част на града и повечето големи квартали е видима. Какво остана да се реновира в близка и средносрочна перспектива по отношение на публичните площи?

-      Има още работа и в тази посока. Квартал „Ябълките” се нуждае от реновиране, зоната по „Стефан Караджа” също. До края на годината моста между Острова и Зоната на здравето ще бъде готов. От там ще насочим усилия към модернизация на някогашния работнически спортен комплекс. После следва реконструкция на Балона и парка около него.  Имам уверението на държавата, че на Зоната на здравето ще изградим с общи усилия една нова зала с капацитет от 1000 места. Покрай новата автогара пък предстои изграждане на пазар и бензиностанция.

-      Околовръстното шосе е ваш приоритет. Кога да очакваме то да бъде изградено, такаче най-сетне тежкият трафик да бъде изведен от сегашните си контури?   

-      Околовръстният път реално е започнат със старта на отсечките около парк „Стадиона”. Догодина през април имам уверенията на държавата, че ще стартираме с основния етап от неговото изграждане. Това е важен стратегически обект за града ни, който ще промени изцяло логистиката на движение в Пазарджик. Отсечката по „Хр. Ботев” също предстои да се реконструира. На дневен ред са и интервенциите в спортните съоръжения. Базите са ни много важни. За 1.5 милиона лева солидарно с държавата ще направим тренировъчната база на спортното училище. Догодина довършваме ремонта на стадиона, както и ще направим такъв по норвежкия проект на спортна зала „Хебър”.

-      В отминалия мандат се говореше често за подмяната на уличното осветление и изграждане на видеонаблюдение. Кога във времето да очакваме, че всичко това може да стане факт?

-      По видеонаблюдението вече се работи. Ние приключихме обществената поръчка. В момента полицията и ЕVN уточняват начина на транслиране на сигнала, тъй като той се нуждае от непрекъснат оптичен кабел. Първият етап ще обхване всички входно-изходно артерии на Пазарджик, а след това ще бъдат монтирани и камери на кръстовища, учебни заведения, спортни зали, стадиона – все места, където по традиция има струпване на повече хора. Осветлението се забави, тъй като е по Норвежкия проект. Нашата готовност е от 2 години, но нещата зависят и от другата страна. Имам уверението на ресорния министър, че до края на годината процедурата ще тръгне и догодина осветлението ще бъде факт.

-      Темата  за саниране на жилищните блокове също беше в дневния ред на пазарджиклии, но се оказа извън този на държавата. Вие застанахте зад мащабната подписка на нашите съграждани, но към момента кабинетът не дава ясни знаци, дали тази програма може да бъде възобновена под една или друга форма с пряко държавно финансиране?  

-      Това беше една от най-смислените програми на кабинета през последните години и тя трябва да бъде продължена, защото е решение на важен социален проблем, който след известно време ще ни се стовари на главите и ще се чудим какво да правим. Надявам се след местните избори всички колеги, които бъдат избрани, да проявяват още по-голяма активност и категоричност пред правителството, за да го убедят, че това е важно и полезно за всички в държавата. В тези блокове живеят над 2 милиона души, постига се трудова заетост, оправя се физическата среда, редуцират се сметките на домакинствата, енергийният разход на държавата се намалява. Това са все ползи, загуби – няма. Относно програмата за енергийна ефективност с евросредства по „Региони в растеж”, ние вече сме избрали изпълнители на малките блокчета и чакаме хората да решат дали искат там интервенциите да стартират от зимата или през пролетта. Това са общо 31 сгради на брой, които ще бъдат готови до средата на другата година.  

-      През отминалия мандат с изграждане на новите производствени мощности се отвориха много работни места – нещо, за което вашите опоненти ви атакуваха преди време. Май се оказа обаче, че сега пък проблемът е с работната сила. Как ще коментирате това?

-      Действително, преди време хората търсеха работни места, а сега се оказа, че пък недостигат работници. Неслучайно безработицата в Пазарджик е под 2 %-та. Реално в момента работа нямат само хора, които категорично, трайно и убедено не желаят да се трудят. Фирмите обаче ще си решат проблема прагматично, като си вкарат работници от други места на България. За нас позитива е, че тези хора ще харчат тук парите си за храна, спане, свободно време, което пък ще увеличи брутния продукт на града. Заедно с това обаче в Пазарджик назрява нов голям проблем, който е свързан с местата за настаняване. Към момента градът има леглова база за 350 души в хотелите си. От тях 250 имат прилични условия, а другите 100 са с лоши такива. Именно заради дефицита на хотели ние срещаме големи трудности при организиране на крупни мероприятия. Само в „Костал” има 80 високоплатени специалисти – чужденци, които спят перманентно в хотелите. Затова е крайно наложително местният бизнес да помисли за инвестиране в леглова база – още хотели.

-      В последно време граждани се  оплакват от работата на сметопочистващите фирми – те ли намалиха интензитета на работа или боклукът, които пазарджиклии генерират се е увеличил?

-      Може би причините за това са двупосочни. В момента пазарджиклии генерират 2 пъти повече боклук, отколкото преди 6-7 години. И това е по официални данни. Допреди десетина години градът бълваше по 35-40 000 тона годишно. Сега е почти умножено по две. Това идва от потреблението. Хората са едни и същи, но явно са вдигнали стандарта си. Те не са станали повече. Амплитудата във временната промяна на населението е плюс-минус 3-4 000 души в зависимост от сезоните. Фирмите се опитват да бъдат адекватни, но не могат да успеят на 100 %-та. Боклукът се събира напълно редовно, но периодът в момента е такъв, че се изхвърлят повече боклуци и това създава едно недотам реално впечатление, че едва ли не се неглижира чистенето. 

-      И още един ракурс по тази тема - в екологичен план Пазарджик реши в голяма степен проблема със сметището си, което задушаваше и обгазяваше основно жителите на Алеко и Капитан Димитриево. Какво всъщност остана да се свърши в генерален план по темата за екологията?

-      Имаме вече изградено сметище, в момента се правят сепарираща и компостираща инсталация, която ще е готова до началото на 2021-ва година. Това пък ще увеличи и живота на основното депо. До края на тази година ще започне рекултивация на старото сметище. Остава ни азотно-фосфорното пречистване на пречиствателната станция, което ще ни гарантира, че и в сферата на отходните води на града и чистотата, с която те се изливат, да бъде на 100 %-та екологична.

-      И Пазарджик подобно на всички останали градове от години има проблем с бездомните кучета? Предвиждате ли нещо по-различно като решение на този проблем в тази посока, ако получите доверието на избирателите за следващите 4 години?

-      Няма град в света, който да се справил в пълна степен с този проблем, но ние ще търсим и иновативни решения в тази посока.Ангажирали сме за ноу-хау нашите партньори от фондация „Четири лапи”. Идеята е те да направят една глобална кастрация на бездомните кучета и да ни препоръчат практики от чужбина, които са показали, че имат по-дългосрочен ефект. Друг е въпросът, че един голям процент от сегашните бездомни кучета са бивши домашни любимци.

-      Вече 3 години спортът е сред основните ваши приоритети. Феновете му обаче очакват да чуят дали той ще остане в дневния ред на Тодор Попов и екипът му и през един нов 4-ти мандат?

-      Хората трябва да са спокойни, че спортът ще ни бъде приоритет и до 2027-ма година. И това не е шега, защото, аз и екипът ми осъзнахме, че спортът е изключително важен социален инструмент, който трябва да използваме правилно. Ние не полагаме усилия с него да правим добро впечатление или само заради хубавата традиция от миналото. Да, това е о’кей, но нашата цел е многопластова – подобряване на физическата култура на населението в нашия град; формиране на дисциплина и самодисциплина на практикуващите го; здраве; манталитет; дух на победител; амбиция; феърплей; коректност - и въобще качества, които са супер важни за нас като местна общност.  Не е добре да виждаме едни деца, които стоят по цял ден и играят на компютрите. Приоритет ни остават и спортните бази. Всички те ще бъдат безплатни като досега. Това е спортно-социален проект, а не комерсиален. Ние нито от футбола, нито от волейбола, нито от художествената гимнастика искаме да печелим. Общинските спортни клубове ще разчитат на още по-голяма подкрепа при две условия – масовост и резултати.  Пазарджик е спортен град и аз съм супер амбициран да станем най-спортния град до 3-4 години и да берем плодовете на този наш постоянен и целенасочен труд. Във футбола ще имаме амбицията да видим докъде можем да стигнем. Всичко не може да се случва веднага и на всяка цена. И нищо не е на живот и смърт. Казал съм на Митов, че това е проект с 5 годишен хоризонт. Имаме ли правилните хора, рано или късно успехите ще дойдат. Ние реално в момента играем всеки мач на чужд терен. Първата ни цел сега е да си оправим стадиона. Ние сега нямаме нито базата, нито отбора, нито публиката, нито чак такова голямо финансово спокойствие, за да играем в Първа лига. Това ще се случи стъпка по стъпка. Във волейбола съм сигурен, че тази година ще бъдем абсолютни фаворити, защото селекцията ни е на европейско ниво. И трябва да вземем всичко. Догодина като град на спорта ще проведем 150 събития. Ще си рекламираме града и отборите. Това е самочувствие. Хората ще ползват преференции, за да се чувстват значими от деца до възрастни. Прави се методологията в тази посока. Предвиждаме освобождаване от данъци до 30 %-та на тези, чийто деца спортуват. Те ще ползват привилегии, както е навсякъде по света. Същото важи и за хората и техните деца, ангажирани с културата. Ще направим културни чекове за децата отличници. По 150 лв. ще получава всеки един, който е отличник в горния курс. Ще отличаваме и всички, постигнали успехи от състезания, съревнования, олимпиади и т.н. Това е стимул и самочувствие. И пример, и мотивация за останалите. Когато сме последователни и в тази посока, след 3-4 години ще берем плодовете от всичко това. 

-      Провокациите и инсинуациите като че ли започнаха далеч преди старта на предизборната кампания. Очаквате ли тя да бъде дежа вю на тази от 2015-та година?  

-      Кога е било по-различно. Вече над 15 години има една група от хора и партии, които отиват на избори по схемата „всички срещу Тодор Попов”. Това са все персони със скромни биографии и още по-скромно обществено доверие. За мен е важно обаче хората да са на моя страна и те в годините са го доказали. Имам дълбоката убеденост, че това, което правим, голяма част от нашите съграждани го одобряват и това, което ще предложим, също ще го одобрят. Ние говорим с делата си. Не бива да се дава ежедневно акъл на хората какво да правят и как да живеят. Те са достатъчно разумни и умни. Неслучайно досега съм се кандидатирал винаги като автономен кандидат и не съм бил зависим от нито една партия през тези 12 години назад, независимо от конюктурата. Същото ще бъде и на тези избори. Пожелавам на опонентите да са живи и здрави и късмет в живота. Ние гледаме само нас и само позитивно. И тази кампания ще бъде от типа „фъни” – с много хубави и положителни послания, ще срещнем максимален брой хора за да им обясним кое е за нас важното и съм убеден, че ще продължим заедно, защото съм убеден, че общината заслужава да се надгради постигнатото в предните 12 години. Така ще имаме още повече самочувствие за следващите години.

 

Димитър Комсийски

Редактор-репортер екип "Спорт"

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?