Следвайте ни

Кметът на Стрелча с 2 акта за хвърляне на отпадъци на старото сметище

Два месеца поред камиони на общината изсипвали на бунището, установиха екоинспектори

Кметът на Стрелча Стойно Чачов се сдоби с два акта от РИОСВ, след като при проверка екоинспектори установили, че камиони на общината все още изсипват боклука на старото сметище, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. То отдавна трябваше да е закрито. Договор за рекултивацията му е сключен още в началото на ноември миналата година, но досега от общинската управа не са дали на избраната фирма изискваната документация със строителна линия и ниво, обясни Гешев, като допълни, че не може да си обясни защо е това протакане.

А общината междувременно е нарушавала изричната забрана за ползване на сметища от стария тип - по разпореждане на Министерството на околната среда и водите последните бяха закрити от 1 януари 2018 година. Стрелча още от октомври 2016 година е трябвало да вози до новоизграденото депо край Панагюрище, но вместо това камионите са изсипвани на старото бунище.

Актовете са персонални. Наказателните постановления по закон ще са на стойност от 3 до 10 хиляди лева, предстои да бъдат издадени. През следващата седмица от РИОСВ ще бъде издадена и принудителна административна мярка -забрана да се ползва старото сметище, а при нарушаване се носи отговорност по Наказателния кодекс.

Няма точни данни какви количества са изхвърлени на бунището, но с документи е доказано, че става дума за множество камиони през месеците април и май.

Към момента е установено, че боклукът вече се вози към депото.

„Най-важното е час по-скоро да започне рекултивацията на това сметище, коментира Гешев. За мен е необяснимо това забавяне, още повече че общината е на финалната права, със сключен договор с ПУДООС, и е трябвало общината само да даде ниво и строителна линия.“

За момента от Екоинспекцията не са установили други общини в Пазарджишко, които да изсипват на старите сметища. Те не навсякъде са закрити, но текат процедури за това. 

Стойно Чачов заяви, че ще обжалва актовете в съда. Според него до тях се е стигнало заради "лошо наследство". В договора за ползването на депото в Панагюрище за Стрелча били заложени по 920 кубика отпадъци, а реално събираните са над 1 800 кубика, обясни той. Поискана е промяна в комплексното разрешително, но процедурата не е приключена. 

Рекултивацията на старото сметище с екипа му имали намерение да започнат през март, но им попречила проведената тогава мащабна акция на полицията, която блокирала работата на общината. Според кмета рекултивацията ще започне до няколко седмици. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?