32
Следвайте ни

Кметове въвеждат режим на уличното осветление, не могат да платят тока

Над тройно по-високи сметки предизвикват тежки сътресения в малките общини

viber icon

Свързани новини

Кметове на малки населени места се принуждават да въведат режим на работа на уличното осветление заради драстичното поскъпване на електроенергията, което и бездруго скромните им бюджети не могат да поемат. Проблемът, който надвисна над всички общини в страната, след като започнаха да получават над тройно по-високи сметки за ток, скоро ще се отрази и в Лесичовска община. Местните управници предупредиха жителите си, за да са подготвени за предстоящата промяна. А тя е спиране на уличните лампи в часовете, когато навън не се очаква да има много хора.

Кметът на Лесичово инж. Серьожа Лазаров е провел среща с колегите си по този повод и ги е помолил да помислят какви графици са най-подходящи за техните населени места, като се има предвид, че има и хора, които излизат за работа нощем. Крайната мярка се налага, след като и Община Лесичово вече има три пъти по-високи сметки за електричество.

На запитване на "Марица" зам.-кметицата на Лесичово Веселина Милкова предпочете да даде писмен отговор, с който да представи реалната ситуация пред жителите на общината. Ето какво гласи той:

И община Лесичово е с тройна сметка за ток, ще въведе режим на уличното си осветление.
От началото на новата година новините за поскъпващия ток не спират. След законодателни промени, приети в края на 2020 г., "небитовите клиенти" започнаха да купуват електроенергията си от свободния пазар. Там цената се определя на пазарен принцип. Във формирането й участват самите производители, но също и разпределителните предприятия и търговците на енергия. Т.нар. „промишлен ток“ поскъпна най – много. Цената е близо 3 пъти по-висока от тази за домакинствата. Цените растат в цяла Европа и причините са много. Основната е в скока на цените на енергийните продукти като въглища, газ, петрол и др., но и пандемията също изигра роля.
С увеличението на ел.енергията за месец декември 2021 г. при използвани 41 776 киловат часа сметката на община Лесичово е 26 152 лв. За същата ел.енергия за декември 2020 година общината е заплатила 9 608 лв.
Община Лесичово не разполага с допълнителен финансов ресурс, с който да компенсира разликата в цената за ел.енергия, затова кмета Серьожа Лазаров инициира среща с кметовете от населените места на общината, за да обсъдят варианти, по които да свети уличното осветление. Всеки един от тях до понеделник, ще представи график съобразен с нуждите на населените си места, като най – вероятно осветлението, ще е сутрин – от 05:00 до 07:00 часа, а вечер осветление ще има от 18.00 до 23:00 часа

Припомняме, че и кметът на Пазарджик Тодор Попов наскоро предупреди, че общините ги чака тежък проблем със заплащането на електроенергията при новите трикратно повишени цени. Само за един месец тогава Пазарджишка община плати близо 500 000 лева. 

За проблема вече алармират и кметове от общини и населени места в цяла България, като призивът им е държавата да помогне, за да не бъдат лишавани гражданите от елементарно удобство като светли и безопасни улици.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ

БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ

14.01.2022 | 17:11

СВАЛЕТЕ ЛАМПИТЕ ОТ СТЪЛБОВЕТЕ НА 5 МЕТРА ВИСОЧИНА--А В ПО-МАЛКИТЕ УЛИЦИ И ДО 3 МЕТРА--СМЕНЕТЕ МОШНОСТТА НА КРУШКИТЕ С НАЙ-МАЛКАТА --И ТАКА ЩЕ ВИ ПАДНЕ РАЗХОДА НАПОЛОВИНА--ЗАЩОТО СЕГА СТЕ ГИ ОКАЧИЛИ НА 15 МЕТРА ВИСОЧИНА И СВЕТЯТ МОЩНИ КРУШКИ И ТЕГЛЯТ ТОК--ВСЕ ЕДНО ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ МИНАВАТ ПРЕЗ ТЕЗИ УЛИЦИ-ЗАЩО ВИ СА НА ТОЛКОВА НАВИСОКО ТЕЗИ ЛАМПИ??--НА УЛИЦИ ПРЕЗ КОИТО ПРЕЗ НОЩА Я МИНАТ ДВАМА ЧОВЕКА И ДВЕ КОЛИ СЛОЖЕТЕ И ДАТЧИЦИ-ЗА ДА СВЕТЯТ САМО ПРИ ДВИЖЕНИЕ---ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ГИ ПРАТЕТЕ В КЪЩИ НИЕ ЩЕ ВИ ДАВАМЕ БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ--СЪКРАТЕТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ РАБОТА -ЗАЩОТО МЛАДИТЕ СА БЕЗРАБОТНИ--НЕМОЖЕ БАЙ-МАРИН ДА ВЗИМА 1800 ЛЕВА ПЕНСИЯ И ДА РАБОТИ И ДА ВЗИМА И 800 ЛЕВА ЗАПЛАТА--А МЛАД МЪЖ ДА СТОИ БЕЗ ЕДНА СТОТИНКА--КАТО ИСКА ДА РАБОТИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПЕНСИЯТА--СЪКРАТЕТЕ СИ КУРВЕТИНИТЕ ПО АДМИНИСТРАЦИИТЕ И КАНЦЕЛАРИИТЕ В КОИТО СТЕ ГИ НАБУТАЛИ--ВСИЧКИ СИ ИМАТ ЛЮБОВНИЦИ БИЗНЕСМЕНИ И ДЕЦА УРЕДЕНИ В ЧУЖБИНА-ГЛАДНИ НЯМА ДА ОСТАНАТ--АКО ИСКАТЕ ДА ВИ СЕ ВЪРЖЕ БЮДЖЕТА ПРОЧЕТЕТЕ И СПАЗВАЙТЕ ПРЕПОРЪКИТЕ МИ НАПИСАНИ ПО-ГОРЕ

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?