Следвайте ни

Кметове: Как да следим карантинираните, като не знаем кои са?

viber icon

Кметовете на малките населени места получават със закъснение данните за заразените с COVID-19 и поставените под карантина. Ако изобщо я получат. Местни управници неведнъж са повдигали проблема, но той отново излезе наяве след новината за двамата положителни шофьори на линейки. В кметствата на родните им села Мало Конаре и Юнаците информация за тях не бе подадена, а кметовете научили от медии.

"Не знам кой е заразеният човек от Юнаците, нито дали има близки под карантина. ​От РЗИ не ни информират. В началото изпращаха данни за тези, които влизат от рискови страни, знаехме кого да следим, за да предпазим останалите хора. В последно време - абсолютно никаква информация отникъде! За този човек нямам ​дори едно телефонно обаждане или имейл", заяви кметът на селото Стоян Кузев, потърсен от репортер на "Марица".

Кузев признава, че не знае и колко са хората под карантина в селото. ​А негово задължение, както и на колегите му от други села е да ​​упражнява контрол. ​Но как, ако не знае кои са поставените под изолация? 

"В последно време не получаваме никаква информация и не знаем кой в каква посока се движи! Това е бездушие, чиновническо отношение към проблема, а той е наистина сериозен!".

Потърсена за коментар, директорката на РЗИ д-р Фани Петрова заяви, че общините и кметовете имали достъп до Националната информационна система и от там сами трябвало да търсят данни за хората под карантина. 

"​При положителна проба полицията уведомява, ние търсим джипито, което пък трябва по два пъти на ден да осъществява контакт и да проверява спазва ли се карантината. Ние сме лекари и следим медицинската част. Кметовете да си гледат в системата. При нас натоварването е огромно - мога ли да звъня на всеки поотделно? Как кметицата на Дебращица намира начин да си ​следи - всеки може!".

Кметът на Мало Конаре Димчо Караиванов, откъдето е ​другият шофьор на линейка, починал в четвъртък, също научил за заразения с дни ​закъснение - от смъртния акт, биенето на камбаната и коментари в кафенето.

Караиванов не е уведомяван за Национална информационна система, нито е инструктиран как би могъл да извлича информация от нея. Същевременно има прекалено много други задължения и признава, че трудно може да намери време сам да я търси. 

При всички мерки факт е, че при така описаната ситуация рискът от разпространение на заразата никак не е малък, не при всички, поставени под принудителна изолация, може да се разчита само на личната им отговорност.
 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?