32
Следвайте ни

Кметът на Ракитово обжалва решението на ОИК да бъде отстранен от поста

viber icon

Кметът на Ракитово Костадин Холянов обжалва решението на Общинската избирателна комисия да бъде отстранен от публичната си длъжност  заради конфликт на интереси. По закон той има право да оспорва в тридневен срок. Снощи, часове преди изтичането му, в ОИК е получено писмо с обратна разписка от Холянов до Административния съд, в което той моли да бъде обезсилено решението на комисията за прекратяване предсрочно на правомощията му като кмет. Днес то ще бъде препратено както до ЦИК, така и до Административния съд.
Припомняме, че през юни миналата година Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество започна проверка срещу Костадин Холянов след сигнали за нарушения при обществена поръчка за доставка на гориво. Комисията установи конфликт на интереси и в двата му мандата - 2015-2019 и 2019-2023 година.
В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.
КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.
През април 4 от санкциите бяха потвърдени от Административния съд в Пазарджик, а на 11 ноември ВАС потвърди окончателно това решение. В този случай ОИК е задължена да проведе извънредно заседание и да изпълни решението на съда.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?