Следвайте ни

Кметът на Пещера провери местната джамия преди Рамазан байрам

viber icon

Кметът на община Пещера Йордан Младенов посети сградата на джамията в центъра на града. Той пожела да се запознае с новото интериорно оформление на залата за молитви. Младенов беше придружен от Севгин Фейзула - общински съветник от ДПС, който е касиер и секретар в джамийското настоятелство и Димитър Павлов от местната администрация.

За ремонтните дейности, които приключват, го запозна Муса Уручов - имам на Пещера. До момента е подменена покривната конструкция, дограмата и подобрена външната част на минарето. Логистична помощ оказва и Община Пещера, както и общински фирми. Средствата за крупните ремонтни дейности са осигурени с доброволни дарения от мюсюлмани, българи и представители на други етнически общности от Пещера, страната и чужбина.

Гипсови тавани, ефектно осветление, нови фризовани парапети на помещението предназначено за молитва на жените, варакосани старинните стенописи. Това вижда всеки, който прекрачи прага на вътрешното помещение на джамията. Нов облик е придобил сифатът – имената на Аллах – писмена върху външните стени на джамията. Особено внимание е отделено на стародавните орнаменти в стил арабеска по стените.

Джамията е мястото за събиране („джами“ произхожда от корен, означаващ „събирам“) и молитви на мюсюлманите. Гради се така, че молещите се да са обърнати с лице към Мека. Джамията оформя днешния си вид след доста ремонти.  Частични поправки, боядисване, мазилки, облагородяване на дворното пространство и др. са правени и преди, но сегашното обновяване е най-мащабното, казват пещерци днес.

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.

В неделя мюсюлманите в Пещера ще празнуват Рамазан байрам.

Заради ситуацията, създадена от COVID-19, тази година Байрям намаз ще се кланя на открито. Мюсюлманското настоятелство в Пещера съобщи, че Сабах и Байрям намаз ще се извършат на 24 май  на градския стадион в Пещера.

Сабах намаз ще се кланя в 05:00ч., а Байрамският - в 06:35 часа. Ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?